Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A böjtölést utánzó diéta – havonta pár nap árán – regenerálja a szervezetet

Posted by Suggestor - 2015. június 21. vasárnap

Valter Longo – a University of South Carolina ‘Hosszú Élet Intézetének’ igazgatója – kollégáival rájött, hogy a rövid ideig tartó, kalóriamegvonó böjtölés is növeli a sejtek stresszhatásokkal szembeni ellenállását, csökkentve bizonyos, az öregedéshez köthető fehérjék és molekulák számát.

A kalóriamegvonásról már régebben kiderítették, hogy jó hatással van az élő szervezetekre, az élesztőtől az emberig. De rendkívül nehéz ilyen extrém diétát betartani, azon kívül előnyei az emberre nézve ellentmondásosak.

A kutatók most – mint azt a Cell Metabolism című folyóiratban bejelentették – azt fedezték fel, hogy ha az egereket csak havonta 8 napon át olyan kalóriamegvonásos táplálkozásra fogják, amely a böjtölést utánozza, előmozdítják vele szerv-rendszereik regenerálódását és hosszabb életüket.

Ezt követően tizenkilenc emberen tesztelték a kalóriamegvonásos rövid távú diétát: 5 napon át alacsony kalória – alacsony szénhidrát és alacsony fehérje tartalmú, ellenben egészséges zsiradékokban bővelkedő diétán éltek havonta egyszer, összesen három hónapon keresztül.

A kutatók szerint ez a diéta a böjtölést utánozza, orvosi felügyelet alatt, és pozitív hatással van az egészségre és az öregedéssel kapcsolatos kockázati tényezőkre.

Ezt a diétát, amit angol neve (Fasting Mimicking Diet) kezdőbetűiből FMD-nek rövidítettek, az egereknél középkoruk elérésekor indították, havonta kétszer négy napig. Megfigyelték, hogy az őssejtek száma megnövekedett, és a csont, izom, máj, agy, immunsejtek és mások regenerálódtak. Az állatok jobb egészségben, tovább éltek, azzal a kedvező változással, hogy csökkent a gyulladásos és a rákos megbetegedések száma, javult a tanulási képességük és a memóriájuk, lassult a csont-tömeg vesztés, anélkül, hogy izomvesztés következett volna be.

Az egereken végzett bíztató kísérlet után, egy kísérleti klinikai tesztet végeztek, 19 önkéntessel, akik vállalták az FMD diétát, és 18 kontroll személlyel, akik saját normális táplálkozási rendjüket tartották.

A három hónapig tartó (havonta 5 nap FMD) kísérlet alatt a normális kalóriabevitel 34-54 százalékának megfelelő kalóriabevitellel: 11-14 százalék fehérjével, 42-43 százalék szénhidráttal és 44-46 százalék zsiradékkal diétáztak.

A harmadik hónap végén – összehasonlítva a kontrollcsoporttal – csökkentek az FMD-diétázó személyek kockázati tényezői az öregedésre, a cukorbetegségre, a szívbetegségre és a rákra.

‘Vitathatatlanul, ez az első olyan, nem-folyamatosan végzett preklinikailag és klinikailag tesztelt öregedést késleltető és élettartamot növelő intervenció, amiről kimutattuk, hogy működik, orvos és dietetikus felügyelete alatt könnyen kivitelezhető. Az FMD diéta most szigorú ellenőrzésen fog átmenni, ami az FDA (Food and Drog Administration, az USA élelmiszer- és gyógyszerfelügyeleti szerve) jóváhagyásához szükséges. Először az eredmény megerősítéséhez kell 60 – 70 résztvevős teszt, majd a klinikai vizsgálathoz 500 – 1000 résztvevőre lesz szükség” – fejtette ki Longo.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/cp-dmf061215.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: