Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A sok sör ártalmas lehet: fuzárium gombatoxinból a kevesebb – jobb

Posted by Suggestor - 2015. június 23. kedd

Gondoltak már a fuzárium-mérgezés lehetőségére, amikor kenyeret, sört vagy aszalt gyümölcsöket fogyasztottak?

A Valencia-i Egyetem kutatói (Spanyolország) ezeknek a fuzárium gombafajoknak a mérgező metabolitjait keresték az élelmiszerekben.

Megvizsgálták az európai söröket: összesen 154 márkát, hogy megbizonyosodjanak, nincs bennük határértéket meghaladó mycotoxin.

A ‘Food Chemistry’ – Élelmiszer-kémia – című folyóiratban megjelent tanulmányuk szerint egy átlagos sörfogyasztó nincs veszélyben, kevés az a toxin, amit a sörrel elfogyaszt.

A mycotoxinok olyan mérgező lebomlási anyagok – metabolitok -, amelyeket a gombák termelnek. Megfertőzik a gyümölcsöket, a gabonaféléket és azokat a termékeket, amelyeket ezekből állítanak elő.

“Még a két, legnagyobb mennyiségben jelen levő vegyület: a deoxynivalenol (DON), amely a minták 60 százalékában, és a másik, HT-2, amely a minták 9 százalékában volt jelen, sem ért el magas szintet” – állapította meg Houda Berrada és Yelko Rodríguez, a preventív orvoslási tanszék kutatói.

A ‘DON’ és a HT-2 átlagos koncentrációja a vizsgált sörmárkákban 30 mikrogramm körül volt literenként. Ez az érték alacsonynak mondható, az EU gabona-alapú termékekre kiadott szabályozása szerint, ami 200 mikrogramm DON/kg.

Azoknál az embereknél azonban, akik sok sört isznak, a mycotoxinok bevitele nem elhanyagolható lehet, megközelítheti vagy meghaladhatja a ‘biztonságos’ szintet.

“Ha egy liter sört fogyasztunk naponta – azokból a márkákból, amelyek a legnagyobb fertőzöttségi szintet mutatták – a ‘DON’- nak (deoxynivalenolnak) a bevitele a maximálisan elfogyasztható érték 60 százalékát éri el, míg a másik vegyület, a HT-2 a biztonságosság szintjét már meghaladja” – fejtegeti Berrada.

A kutatók szerint nem sok olyan fogyasztó akad, aki megiszik naponta egy liter sört, és még ha valaki meg is inná, “mielőtt a mycotoxinok toxicitásától esne baja, májproblémák jelentkeznének nála.”

Egy másik kutatás, amit szintén a Valencia-i Egyetemen folytattak le, az aszalt gyümölcsök mycotoxin tartalmát elemezte.

228 spanyol és tunéziai mintát néztek meg, a fertőzöttség 83 százalékos volt a datolyában, 80 százalékos a mazsolában, 64 százalékos arányú a fügében, 59 a sárgabarackban és 26 a szilvában.

A leggyakrabban előforduló mycotoxin az enniatin volt, ezt követte az aflatoxin és az ochratoxin.

13 tunéziai mintában haladta meg az aflatoxin koncentrációja a határértéket, a spanyol minták közül egyben sem.

A kutatók úgy reagáltak az eredményre, hogy “egyáltalán nem riasztó, csak akkora a veszély, mint bármikor, folyamatosan ki vagyunk téve ezeknek a mycotoxinoknak.” Mindenesetre, azt ajánlják, kutatni kell a mycotoxinok egészségre gyakorolt hatását, különösen az újabban jelentkezőkét, például az enniatinokét.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/f-sf-dal062215.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: