Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az utcai zaj kockázatot jelent a sztrókra

Posted by Suggestor - 2015. június 24. szerda

A zajos utak mellett lakóknak csökkenhet az élettartamuk – mondják a London School of Hygiene & Tropical Medicine  kutatói.

8,6 millió, 2003 és 2010 között Londonban élő ember adatait vizsgálták. Megnézték a közlekedés zaját nappal (7 és 23 óra között), és éjszaka (23 és 7 óra között), és összehasonlították a halálozásokkal és a kórházba utalásokkal az egyes területekről, külön a 25 év fölötti felnőttekre, és az idősekre (75 évesekre és idősebbekre).

A halálozások 4 százalékkal voltak gyakoribbak a felnőttek és az idősek között azokon a helyeken, ahol a közlekedés zaja meghaladta a 60 decibelt – összevetve az 55 decibelnél csöndesebb helyekkel. A kutatók szerint ezek a halálozások nagy valószínűséggel a szív vagy az érrendszer betegségeivel függnek össze, a megemelkedett vérnyomással, az alvásproblémákkal és a zaj okozta stresszel.

A legzajosabb nappali közlekedési körzetekben (60 decibel) élő embereket 5 százalékkal nagyobb valószínűséggel utalták kórházba sztrók miatt – szemben a csendesebb helyeken élőkkel, ahol kisebb a zaj 55 decibelnél. Ez az időseknél 9 százalékra megy föl. Az éjszakai zaj (55-60 decibel) 5 százalékkal megemelte a sztrók kockázatot – de csak az öregeknél.

Dr. Jaana Halonen, a tanulmány vezető szerzője szerint: “A közlekedési zajt korábbi kutatások már összefüggésbe hozták alvásproblémákkal és megemelkedett vérnyomással, a mi kutatásunk – elsőként – kimutatja a halálozással és a sztrókkal való összefüggést. Mind a mai napig ez a legnagyobb kutatás, figyelembe vesz minden személyt, aki a körzeten belül él(t), a hét éves periódus alatt. Eredményeinkből az következik, hogy a forgalom zajának mérséklése kedvező hatással lenne az egészségünkre.”

Londonban több, mint 1,6 millió ember van kitéve nappal 55 decibel fölötti közlekedési zajnak. A WHO – az Egészségügyi Világszervezet – szerint az ekkora zaj már egészségproblémákat okoz.

A kutatók megjegyezték, hogy eredményeik nem alkalmazhatók közvetlenül az azokon a területeken élő egyénekre, mert azoknak eltérő szív- és érrendszeri kockázati tényezőik (táplálkozás, dohányzás, edzéshiány, magas vérnyomás, cukorbetegség) lehetnek, eltérő ideig élhetnek az adott területen, változó az időtartam, amit a munkahelyre való közlekedéssel töltenek, de még az ablakuk iránya is számíthat, hogy mely területre néz. Mindamellett, a kutatók megjegyzik, hogy eredményeik megerősítik egy sor kutatás eredményeit, amelyek a közlekedési zajt a magas vérnyomással kötik össze, ami a sztrók fő oka.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/lsoh-rtn062215.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.