Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A vegyi koktélok komolyan veszélyeztetik az egészségünket, még alacsony dózisban is

Posted by Suggestor - 2015. június 25. csütörtök

A világ 28 országának legkiválóbb tudósai fogtak össze, hogy kikutassák a kapcsolatot a környezetben közönségesen előforduló kémiai anyagok és a rák kifejlődése között. A 174 kutató pontosabban azt vizsgálta, hogy az alacsony dózisban bennünket érő ‘vegyi koktél’ hatások kiválthatnak-e rákot.

És 85 kémiai anyagból 50-nél bebizonyították, hogy igen. Ezek az önmagukban nem rákkeltő vegyületek a környezetünkben, más vegyületekkel keveredve a rák kifejlődésével összefüggő mechanizmusokat támogatják.

Az aggodalom nem új keletű a kémiai anyagok kombinált hatása miatt: a körülöttünk lévő, közönséges kémiai anyagok kombinált hatásának kiderítése céljából hozta össze a Getting To Know Cancer (megismerni a rákot) szervezet a világ legkitűnőbb tudósait, hogy most már a rákbiológia teljes ‘fegyverzetével’ megtudjanak mindent, ami lehetséges, a ‘vegyi koktélokról’.

A rákbiológus Dr. Hemad Yasaei (Brunel University London), a génekről és a rák kialakulásával kapcsolatos molekuláris változásokról szerzett tudásával járult hozzá a kutatáshoz. Ezt mondta:

“Ez a kutatás támogatja azt az elméletet, hogy azok a kémiai anyagok, amelyek önmaguk nem ártalmasak, más anyagokkal kombinálódva és a szervezetben akkumulálódva rákot keltenek. Ez állhat a globális rák-járvány mögött, aminek tanúi vagyunk. Sürgősen szükség van kutatásokra, hogy meghatározhassuk ezeknek a vegyi anyag keverékeknek a hatását, alacsony dózisban, ahogy megesszük őket az élelmiszerekkel, belélegezzük a levegővel és megisszuk a vízzel.”

Francis Martin professzor (Lancaster University), aki azzal járult hozzá a vizsgálathoz, hogy megnézte, a tipikus környezeti expozíciók hogyan befolyásolják a ráknál megfigyelhető diszfunkcionális anyagcserét, így nyilatkozott:

“Annak ellenére, hogy több típusú rák előfordulása növekszik, túl kevés kutatás foglalkozik a környezeti oki tényezők szerepével. Ez a kutatócsoport most ráirányítja a figyelmünket erre az alul kutatott területre.”

A jelenlegi kutatás becslései szerint a vegyi anyagok lehetnek felelősek minden öt rákos esetből egyért. Az emberiség a vegyi anyagok ezreinek van kitéve nap mint nap, jobban meg kell érteni a hatásokat, hogy csökkentsük a rák előfordulását.

A tanulmány a Carcinogenesis c. folyóiratban jelent meg. A tanulmány szintézisének vezető szerzője, William Goodson III, (California Pacific Medical Center) ezt fűzte hozzá:

“Minthogy olyan sok kémiai anyag van kikerülhetetlenül a környezetben, amelyek alacsony dózisú hatást váltanak ki, amelynek közvetlen köze van a karcinogenezishez (rákkeltéshez), az a mód, ahogyan tesztelni szoktuk a kémiai anyagokat (egyszerre csak egyet), idejét múlta. Minden áldott nap ki vagyunk téve a környezetünkben a ‘vegyi koktélnak’, úgy kell tesztelnünk, hogy a folyamatos expozíciónk hatását lássuk.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/bu-coc061715.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: