Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A fruktóz alig-alig laktat, és kicsi a jutalmazó hatása

Posted by Suggestor - 2015. június 26. péntek

A fruktóznak (a gyümölcscukornak) jóval kisebb a jóllakottságot előidéző hatása, és az agy jutalmazó központját is kisebb mértékben stimulálja, mint a szőlőcukor (a glükóz). Ebből az következik, hogy hajlamosak vagyunk többet megenni belőle – az egészségünk kárára – számoltak be kutatásukról a Bázeli Egyetem kutatói a PLOS ONE tudományos folyóiratban.

Számos betegséget tulajdonítanak az iparilag gyártott fruktóznak a cukrozott italok és a készételek fogyasztása miatt.

A gyümölcscukor olyan szénhidrát, amely természetes állapotában a gyümölcsökben és a zöldségfélékben fordul elő, ebben a formájában általában ártalmatlan.

A fruktóz és a glükóz (a gyümölcscukor és a szőlőcukor) – hasonló szerkezetük ellenére – egészen más módon hatnak a szervezetünkre: a glükóz perceken belül, élesen megemeli a vér inzulinszintjét, míg a fruktóz csak kis mértékben stimulálja az inzulinelválasztást.

A Bázeli Egyetem kutatócsoportja Christoph Beglinger professzor és Stefan Borgwardt professzor vezetése alatt közelről megvizsgálta a kétféle cukor befolyását a gyomor- és bélrendszerre, illetve az agy aktivitására.

Egy előzetes kísérletben, amely kettős-vak kísérlet volt, placebo alkalmazásával, 12 egészséges fiatal férfinak vagy fruktózt vagy glükózt vagy placebót adtak – etetőcsőben. Vérmintát vettek tőlük, hogy mérni tudják a jóllakottság-hormonokat. Emellett a kísérleti személyeket is megkérdezték, mennyire érzik magukat jóllakottnak. A kísérleti személyek agyi aktivitását mindeközben MRI-vel monitorozták.

Az előzetes kísérlet arra az eredményre jutott, hogy a fruktóz kevéssé hatékony a jóllakottság érzésének kiváltásában, valamint az agy jutalmazó rendszerének stimulálásában.

Az MRI-felvételek elemzése azt mutatta, hogy erősen különbözött a két cukor: a glükóz és a fruktóz abban, mennyire aktiválta a limbikus rendszer hippokampuszban és az amigdalában levő területeit, azaz azokat az agyterületeket, amelyek az érzelmeket és az impulzusokat szabályozzák. Ezen felül – ellentétben a glükózzal – a jóllakottság érzését keltő hormonok szintje a fruktóz fogyasztása esetében alig vagy csak minimálisan emelkedett. A jóllakottság szubjektív érzetéről ugyanígy nyilatkoztak a kísérleti személyek: csak kevéssé érezték a jóllakottságot fruktóz fogyasztása után.

“Az inzulinszint eltérő változásának szerepét és egyéb hatásokat további kutatás fogja tisztázni, több résztvevővel. Mindenesetre, az a mostani kutatásból is látható, hogy az iparilag kivont fruktóz, amit egyre növekvő arányban használ az élelmiszeripar üdítőitalokban, édességekben és készételekben, problematikus az emberi szervezet számára. Az a gyanú, hogy a fruktóz előmozdítja különböző rendellenességek, mint az elhízás, cukorbetegség, zsírmáj-betegség és köszvény kialakulását” – állapították meg a szerzők.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/uob-fpl062515.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.