Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Mítosz az, hogy a méhlepény megvédi a magzatot az ártalmas környezeti szennyezéstől

Posted by Suggestor - 2015. június 27. szombat

A magzatba átjutnak a veszélyes szennyezőanyagok: nehézfémek, dioxinok, dioxin-szerű anyagok.

A koreai Pohang University of Science & Technology tanulmánya arra a következtetésre jutott, hogy a magzat az anyánál is védtelenebb bizonyos környezeti szennyezőanyagokkal szemben, olyanokkal, amelyek mélyen bejutnak a magzati-anyai rendszerbe.

Dr. Yoon-Seok Chang professzor (környezettudományi tanszék) vezette team a köldökvér-mintákból, az anya véréből, az anya vizeletéből és a méhlepényből elemezte a nehézfémek és a perzisztens (megmaradó, nem-lebomló) szerves szennyezőanyagok – POP-ok jelenlétét – az újszülött megszületése után. A környezeti mérgező anyagok között voltak: higany, ólom, kadmium, dioxinok, dioxin-szerű vegyületek és brómozott égésgátlók.

Chang professzor és a kutatók megerősítették, hogy az összes mérgező anyag átjutott a magzatba a méhlepényen és a köldökvéren keresztül.

A környezetszennyező anyagokról egyre többet tudnak. Tudják, hogy súlyos egészségproblémákat okozhatnak a magzatnál kiváltképpen, beleértve a szívproblémákat, deficitet a kognitív képességekben, késleltethetik a fejlődést, és károsodhat az idegrendszerük, viselkedésük.

Bár a legtöbb környezeti szennyező anyagot valamennyire megszűri a méhlepény, az összes nehéz fém könnyedén áthalad rajta. Az ólom, például, a higany pedig még jobban fel is dúsul a magzati vérben, mint az anyaiban, azért, mert erősebben kötődik a magzati fehérjéhez. Az egyik dioxinfajta (PBDE-k) hasonlóképpen, nagyobb koncentrációban volt jelen a köldökvérben.

Két, dioxin-szerű anyagot (PCN-k és PBDD/Fs) először fedeztek fel a köldökvérben. Ezek jelenléte azért is aggályos, mert egyre növekvő arányban kerülnek ki a környezetbe.

“Amikor a környezeti szennyezőanyagok felgyűlnek a terhesanya szervezetében, a magzat ugyanúgy közvetlenül ki van téve azoknak, ami annyit jelent, hogy ezeknek a hatása generációról generációra öröklődik”– mondja Chang.

A professzor, miközben tervezi az újabb kutatásokat a különböző szennyezőanyagok egészségre való hatásáról, hangsúlyozza, hogy törekedni kell az emberi expozíció csökkentésére, és a környezeti szennyezőanyagok kibocsátásának korlátozására.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/puos-fmv062515.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: