Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hogy az influenza ne lehessen halálos betegség

Posted by Suggestor - 2015. június 28. vasárnap

Az influenza vírus támadása gyakran a szervezet saját eltúlzott reakciója miatt halálos. A szervezet immunválasza egy gyulladáskeltő támadásból áll, ami a vírust szándékozik elpusztítani. De ha túl agresszívra sikerül, a szervezet saját szöveteit károsítja, és halált is okozhat.

A University of Maryland orvoskutatója, Vladimir Toshchakov, aki a mikrobiológia és immunológia tanszék tanársegédje, felfedezte, hogyan is játszódik ez le, és azonosította azt a molekulát, amelyik képes megfékezni a túlzott immunválaszt.

“Úgy véljük, ez a molekula képes lesz védelmet nyújtani a betegnek attól, hogy túl erősen reagáljon a vírusokra.”

Az influenza-vírus támadására való válaszolásban a Toll-szerű receptor (fehérje, a velünk született immunrendszer tagja) játssza a kulcsszerepet, ami gyulladást kelt a vírus ellen. Ha ez túlmegy a ‘határon’, kikerül az ellenőrzés alól, az halálos lehet.

Toshchakov arra a molekulára fókuszált, amit 2R9-nek neveznek, amelyik blokkolni képes a Toll-szerű receptor szignálját. A 2R9 molekulát ‘becsapósnak’ is nevezik, mert megtalálja az utat a szignál szekvenciájához, beavatkozik a jelrendszerbe és leállítja a kommunikációt, ami gyulladáshoz vezet.

Az influenzára különösen érzékeny egerekkel folytatott kísérlet azt mutatta, hogy a 2R9 beváltotta az ígéretet. Annak a csoportnak, amelyet a 2R9-cel kezeltek, 78 százaléka életben maradt, míg a nem-kezeltek 90 százaléka elpusztult.

A kutató megjegyezte, hogy a 2R9 nem gátolja teljesen a szervezet immunválaszát az influenza vírusra. Ez életbe vágóan fontos körülmény: ha a szervezet egyáltalán nem reagál a vírusra, a vírus terjeszkedni fog, és talán halált is okoz. De a túlzottan erős reagálás ugyanúgy káros.

A 2R9 molekula biztonságossá alakítja a reakciót, kizárva az extremitásokat.

Toshchakov azt is megnézte, hogyan viselkedik a 2R9 az emberi sejtekben, úgy tűnik, hasonlóan, mint az egerekben. Érdemes tehát folytatni a tesztelést.

“Végül is, azt akartuk megnézni, vajon ezzel a vegyülettel lehet-e kezelni az influenzás embereket.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/uoms-si062615.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: