Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Miről álmodik a patkány?

Posted by Suggestor - 2015. június 29. hétfő

Amikor pihennek vagy alszanak a patkányok, az agyuk utat  tervez a vágyott jövőbe, például egy ízletes falathoz, állítják a University College London kutatói.

A kutatók monitorozták a patkányok agyának aktivitását: először akkor, amikor meglátták az élelmet egy olyan helyen, amit nem tudnak elérni, azután pihenés közben, egy elkülönített kamrában, végül akkor, amikor odaengedték  az élelemhez. Az erre a feladatra specializálódott agysejtek aktivitásából arra következtettek, hogy pihenés alatt a patkányok agya szimulálta az elérhetetlen ételhez való odajutást és az onnan eljövetelt.

“A környezet felfedezése során az emlősállatok igen gyorsan térképet formálnak a környezetből a hippokampuszukban” – magyarázza Dr. Hugo Spiers. “Alvás vagy pihenés alatt a hippokampusz újra lejátssza az utat ezen a térképen, ami segíthet megerősíteni az emlékképet. Arra gondoltunk, hogy ez az újrajátszás álmok formájában is végbemehet. Új eredményeink azt mutatják, hogy pihenés alatt a hippokampusz  jövőt épít föl az egyes részletekből, ami még nem történt meg. Mivel a patkány és az ember hippokampusza hasonló, ez magyarázatot adhat arra, hogy a károsodott hippokampuszú páciensek miért küszködnek a jövőbeli események elképzelésével.”

A kísérlet során az állatokat egyenként egy egyenes járatba helyezték, amelyben később következett egy T- alakú elágazás, ebbe azonban egy átlátszó torlasz nem engedte őket bejutni. Az egyik oldali ágban ott volt az élelem, a másik oldal üres volt. Miután szemügyre vehették az állatok az élelmet, egy órányi időtartamra az alvókamrájukba rakták őket. Azután elvették a torlaszt, visszatérhettek az állatok,  odaszaladhattak a keresztezéshez és az oldalágba.

Az egy órás pihenő alatt felvételt készítettek azoknak a sejteknek az aktivitásáról, amelyek a későbbiekben a belső térképet alkották az élelem helyéről. Azok a sejtek ellenben, amelyek az üresen maradt elágazást képviselték, nem aktiválódtak. Ez mutatja, hogy az agy felkészült a vágyott élelemhez vezető jövőbeni útra.

“Normálisan azt gondoljuk, hogy a hippokampusz a memória szempontjából fontos, a terület-megjelölő sejtekkel, amelyek a meglátogatott helyekről őrzik a részleteket. Az a meglepő, hogy a hippokampusz tervet készít a jövőre, új utakon ‘gyakorolja’, hogyan érheti el az élelmet” – fejti ki Dr. Freyja Ólafsdóttir, a társszerző.

Az eredményből arra lehet következtetni, hogy a hippokampusz akkor tervezi az utakat, ha erős a motiváció, mint például az élelem megszerzése.

Ez viszont a jövőbeli események elképzelésének képességét is magában hordozza, amit eddig kizárólagosan emberi képességnek gondoltak.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-06/ucl-rp062315.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Miről álmodik a patkány?”

  1. uniohid said

    “…pihenés alatt a hippokampusz jövőt épít föl az egyes részletekből, ami még nem történt meg. Mivel a patkány és az ember hippokampusza hasonló, ez magyarázatot adhat arra, hogy a károsodott hippokampuszú páciensek miért küszködnek a jövőbeli események elképzelésével.” – Érdekes!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s