Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A tejtermelés hőmérsékletfüggő

Posted by Suggestor - 2015. július 2. csütörtök

A bécsi Állatorvostudományi Egyetem Vad-ökológiai Kutató Intézetének kutatása szerint a klímaváltozás és a globális felmelegedés ellentmondásos szerepet játszik az emlősök szaporodásának sikerességében.

Az anyaállatok tejtermelése hűvösebb időben megnövekszik, de az alacsonyabb hőmérséklet lassítja a kicsinyek fejlődését, magasabb hőmérséklet esetén a hatás fordított.

“Lehetséges, hogy a klímaváltozás és a globális felmelegedés nehezebbé teszi a nőstények életét a laktációs időszak alatt, nehezebb lesz felnevelni a kicsinyeket” – mondja Dr. Teresa Valencak, kutatásvezető.

A kicsinyeit szoptató aranyhörcsögöt háromféle környezeti hőmérsékletnek tették ki: 5 Celsius foknak, 22 Celsius foknak és 28 Celsius foknak, hogy lássák, hogyan befolyásolja a hőmérséklet az anya energiafelvételét és tejtermelését, valamint a kicsinyek növekedését.

Az anya napi energia leadása 5 Celsius fok környezeti hőmérsékletnél lényegesen magasabb volt, mint 22 foknál. Viszont az anyák 22 foknál kevesebb tejet termeltek, mint amikor 5 fok volt a környezeti hőmérséklet. Másrészt, a kicsinyek az 5 Celsius fokos hőmérsékleten sokkal lassabban fejlődtek, a nagyobb mennyiségű tej ellenére, mert több energiát kellett fordítaniuk arra, hogy melegen tartsák magukat.

“28 Celsius fok környezeti hőmérséklet mellett pontosan az ellenkezője történik ennek: az anyákat a hőség korlátozza a tejtermelésben, ellenben a kicsinyek fejlődésének kedvez a meleg. Pillanatnyilag gyűjtjük az adatokat a 28 fokos hőmérsékletnél kicsinyeket nevelő anyákról. Az első eredmények azt mutatják, hogy élelemfelvételük 53 %-kal alacsonyabb volt a szoptatás csúcspontján, mint 22 Celsius fokon. Lehetséges, hogy a nőstényeknek kevesebb energiát kell adniuk a kicsinyeiknek ilyen feltételek mellett” – magyarázza Valencak.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/sfeb-trg062615.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.