Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szorongás megnöveli az emésztőrendszeri fertőzés, komplikációk kockázatát

Posted by Suggestor - 2015. július 3. péntek

2010-ben az Antwerpen környéki Schellé-ben és Hemiksem-ben gasztro-enteritisz járvány tört ki, több, mint 18 000 embert érintve, akik a fertőzött vizet fogyasztották. A Flandriai Biotechnológiai Intézet és Leuven-i Egyetem kutatói kihasználták a ritkán adódó helyzetet: figyelték a pácienseket a fertőzéstől számítva egy éven át, hogy megismerjék a baleset hosszú távú hatásait.

Ami világossá vált: a szorongás és a depresszió negatívan hat az immunrendszerre. Azok az emberek, a nagyobb fokú szorongásban és depresszióban szenvedtek a víz fertőzése előtt, súlyosabban betegedtek meg, ráadásul nagyobb volt a kockázatuk az IBS – Irritábilis Bél Szindróma – kialakulására a fertőzést követően. (Az IBS alhasi görcsökkel, hasmenéssel és szorulással járó betegség)

“Az irritábilis bélszindróma krónikus betegség, ami alhasi fájdalommal és megváltozott bélmozgással jár. Ennek az állapotnak nagy a társadalmi-gazdasági költsége, de az oka még tisztázásra vár. Kutatásunk szerint a szorongás és a depresszió megváltoztatja az emésztőrendszeri fertőzésre adott immunválaszt, súlyosabb tüneteket és krónikus betegséget produkálva” – magyarázza Guy Boeckxstaens (Leuven-i Egyetem).

“Az eredményeink újfent kiemelik a mentális egészségügyi ellátás és a szociális támogató szolgálatok fontosságát. Meg kell értenünk, hogy az egészség, a társadalom és a gazdaság nem függetlenek egymástól, ha ignoráljuk a depressziót és a szorongást, magas árat fizetünk orvosi költségben, hosszú időn át” – fűzte hozzá Adrian Liston (Flandriai Biotechnológiai Intézet).

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/vfi-ait070215.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: