Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A placebó enyhíti a tüneteket, segíti a terápiát

Posted by Suggestor - 2015. július 4. szombat

A placebókat évszázadok óta használják fájdalomcsillapításra vagy más tünetek kezelésére – és persze, az új gyógyszerek kipróbálásához. A placebó annyit jelent, hogy hatóanyag nélküli szer.

A Harvard Medical School kutatói, élükön Ted Kaptchuk professzorral, azt állítják, hogy a placebó effektus az ember neurobiológiájában gyökerezik, ezért értékes – önmagában is, kiegészítésképpen is.

“A placebók nem feltétlenül hoznak gyógyulást, de könnyebbséget azt igen” – magyarázza Kaptchuk professzor. “Orvosi szituációkban, amikor tudjuk, hogy nincsen lehetőség a gyógyulásra, a figyelmes és támogató egészségügyi ellátás segíthet a páciensnek, hogy jobban érezze magát, ha pedig vannak hatékony gyógyszerek, a placebó felerősítheti a hatásukat.”

“A jelentős mennyiségű kutatás, amit belefektettek, azt eredményezte, hogy elismerik, a placebó nem kizárólag ‘üres tabletta’, hanem számos haszna van az orvoslásban.”

A professzor bemutatja, hogyan változott a placebó megítélése 2001 óta, amikor egy meta-analízis, amely számba veszi az addig megjelent, a témával foglalkozó tanulmányokat, arra a következtetésre jutott, hogy a placebó hatása jelentéktelen. Azóta a placebó az orvosi gyakorlatban jóval lényegesebb eszközzé vált.

“Az újabb tudományos kutatások neurotranszmittereket (idegi jelátvivőket) azonosítottak és felfedeztek fontos agyi jelutakat és genetikai markereket, amelyek megmagyarázzák a placebó hatását. Ezeket a jelutakat a közönséges gyógyszerek is használják, ami a placebó effektus megbízhatóságát erősíti.”

Klinikai kutatások demonstrálják, hogy a placebók jelentősen javítják a gyógyszeres terápiák hatékonyságát. A migrén és a IBS (irritábilis bélszindróma) kezelésének kutatása megmutatja, mennyire fontos a placebó hatás bizonyos tüneteknél.

“Például, az egyik migrén-kutatásban kimutatták, hogy azoknak a pácienseknek az állapota, akiknek a gyógyszere rizatriptán volt (elméletileg színtiszta farmakológiai hatás), amit placebóként feliratoztak, nem különbözött a ‘rizatriptán’-ként feliratozott placebótól (színtiszta elvárás-hatás). Akkor azonban, amikor a rizatriptánt helyesen, rizatriptánként feliratozták, a fájdalomcsillapító hatása 50 százalékkal megnőtt.”

A professzor figyelmeztet arra, hogy a kutatók azt is kimutatták, hogy egyes pszichoszociális tényezők miatt  a páciens  negatív hatást vár el. Ezt hívják nocebó hatásnak.

“A nocebó hatás az egyik probléma, a másik pedig az, hogy a placebó hatással foglalkozó kísérletek egészséges önkéntesekkel folynak, ahol ‘becsapós’ technikát alkalmaznak, ami eltér a klinikai gyakorlattól.”

Az írás a New England Journal of Medicine című folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/296184.php

Egy hozzászólás to “A placebó enyhíti a tüneteket, segíti a terápiát”

  1. uniohid said

    “…elismerik, a placebó nem kizárólag ‘üres tabletta’, hanem számos haszna van az orvoslásban.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.