Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A REM-alvás alatt szilárdulnak meg a gyerekek tapasztalatai

Posted by Suggestor - 2015. július 5. vasárnap

A ‘rapid eye movement’, röviden REM alvás-szakasz, ami a gyors szemmozgásról ismert, a tudósok szerint a gyerekek hosszú távú memóriájába viszi át nappali tapasztalataikat, az alakuló képességeket.

Marcos Frank orvosprofesszor szerint a tudósok már tisztában voltak azzal, hogy az állatok kicsinyei életük kezdetén sok időt töltenek REM-fázisban, csak keveset értettek meg ennek a memóriára gyakorolt hatásáról.

A professzor és munkatársai megállapították, hogy a REM-nek a fiatal állatok látásának fejlődésében van szerepe: ahogy az állatok felfedezik a világot maguk körül, úgy változnak meg az agykéreg látásért felelős részében az ‘áramkörök’, és a REM-alvás is szükséges ahhoz, hogy a változások tartósak legyenek. Egy enzim, az ERK, amely csak a REM alvás alatt jön létre, az hozza létre a változást.

“A REM-alvás úgy működik, mint az előhívó a régimódi fotózásban, a tapasztalatokat állandóbbá teszi. A tapasztalat mulandó, REM-alvás nélkül nyomtalanul eltűnhet, az agy elfelejti, amit látott.”

A fiatal agy, a gyerekeké is, nem csak az állatoké, a plaszticitás kritikus periódusán megy keresztül, ilyenkor a látás, a nyelv, a beszéd, a motoros (mozgási) és a társas szkillek (‘ügyesség’) és más magasabb rendű kognitív funkciók alakulnak ki.

A kutatás arra enged következtetni, hogy ebben a periódusban a REM segít a fejlődő agynak alkalmazkodni, az idegsejtek kapcsolódásait a környezetből bejövő ingerekkel, információkkal összeegyeztetni.

Még az 1960-as években észrevették sebészek, hogy ha nem távolították el időben a gyermek szeméről a vele született hályogot, komoly problémák támadtak a látásával (például kettős látás).

“A vizuális agykéreg nagyon érzékeny a kapott információkra, és megvan a maga kritikus fejlődési periódusa. Ha a látás akadályba ütközik ebben a periódusban, problémák lesznek.”

A kutatással meg akarták határozni a REM-alvás specifikus hatásait a látás fejlődésére, ezért fel-felébresztették őket a REM-alvás alatt.

A REM-alvás deficitet elszenvedő állatoknál nem fejlődött ki a normális látás, az agyi vizuális kéregben nem mentek végbe a változások, az ERK enzim nem aktiválódott.

Frank professzor meglepődött, amikor észre vette, hogy a REM-alvás alatt az agy aktivitási mintázata hasonló ahhoz, amit akkor látott, amikor az állatok ébren voltak. “Mintha a neuronok az éber tapasztalataikról álmodtak volna.”

A REM-alvás nem csak a vizuális agykéreg fejlődésében lehet kritikus fontosságú, hanem más területeken is, és egész életükre kihat.

“A gyermekek alvásának megértésében sokat segít ez” – mondja Frank professzor. “A kutatás megmagyarázhatja, hogyan lehetséges, hogy a gyerekek alvásának mennyisége hatással van iskolai teljesítményükre.”

“Tudjuk, hogy vannak különböző időszakok, amikor a gyerek fejlődése az alvásidő növelését igényli – nagyon magas az alvásigény bébi korában, de a serdülőknél is, amikor gyorsan változik az agyuk. De egyre gyakrabban adnak olyan gyógyszert nekik, amely az agy aktivitását befolyásolja, nem csak Ritalint a figyelem-hiányos rendellenességre, de antidepresszánsokat is és más gyógyszereket.”

“Tény, hogy nagyon kevés pre-klinikai kutatási adattal rendelkezünk arra nézve, mit tesznek ezek a gyógyszerek a fejlődő aggyal rövid- és hosszú távon. Csaknek valamennyi vegyület potenciálisan elnyomhatja az alvást – a REM-alvástpedig főként. A REM-alvás nagyon múlékony, könnyű megszakítani.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/wsu-rsc062915.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A REM-alvás alatt szilárdulnak meg a gyerekek tapasztalatai”

  1. uniohid said

    “A ‘rapid eye movement’, röviden REM alvás-szakasz, ami a gyors szemmozgásról ismert, a tudósok szerint a gyerekek hosszú távú memóriájába viszi át nappali tapasztalataikat, az alakuló képességeket.”

    “…a REM segít a fejlődő agynak alkalmazkodni, az idegsejtek kapcsolódásait a környezetből bejövő ingerekkel, információkkal összeegyeztetni.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s