Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nemzetközi petíció a közösségi energia-forradalomért

Posted by Suggestor - 2015. július 7. kedd

A Magyar Természetvédők Szövetségének sajtóközleménye

A Magyar Természetvédők Szövetsége elindította online petícióját a közösségi energia-forradalomért, amellyel a párizsi ENSZ klímacsúcsra készülő hazai és nemzetközi döntéshozóktól a jelenleginél nagyobb elkötelezettséget követelnek.

A petícióhoz világszerte lehet csatlakozni: eddig már több mint 6900 fő követelt a petíción keresztül igazságot az éghajlatváltozás által érintett lakosoknak. Kérték a fosszilis energiák kivezetését, továbbá támogatást a közösségi, energiatakarékos és megújuló energia kezdeményezéseknek. A Föld Barátai zöldszervezet hálózat november végén összesíti a petíciót és átadja a döntéshozóknak a párizsi klímacsúcson.

Világszerte egyre több lakos és közösség hallatja szavát és vezető szerepet vállal az energia-forradalomban energiatudatos életmódjával, háztartásával, településével, erre jó példák:

– a közösségi energia projektek,

– a Föld Barátai virtuális üzenőfala,

– a fejlődő országok társadalmi szervezeteinek ún. Népek Klíma Tesztje kezdeményezése,

– az Alternatíva-falvak,

– vagy amikor 886 holland lakos pert nyert kormányával szemben, kötelezve azt nagyobb kibocsátás-csökkentési vállalásokra.

A lakosok, közösségek jóval többet tettek eddig a közösségi energia-forradalomért, előrébb járnak, mint kormányaik, döntéshozóik. Közben pont ők kénytelenek megfizetni az éghajlatváltozás hatásai és a kormányok klímavédelmi látszat-cselekvései kárát, valamint egyre több az éghajlati menekült is. Fel kell gyorsítanunk az átmenetet az alacsony energiafogyasztású, megújuló energián alapuló gazdaságba, ezért hívjuk fel a fejlett országok kormányait és döntéshozóit a probléma méretével arányos cselekvésre, vállalásokra – mondta Botár Alexa, a Magyar Természetvédők Szövetsége éghajlat-energia programvezetője.

Az éghajlatvédelmi cselekvés azonban sok esetben tévútra megy azáltal, hogy a döntéshozók inkább a fosszilis- és atomlobbi szavára hallgatnak és ezeket a tévutakat támogatják. Ez látható volt az elmúlt évekbeli klímacsúcsokon, az idei párizsi klímacsúcsot előkészítő találkozókon és a G7 tárgyalásokon is.

A petíció elérhető: http://www.mtvsz.hu/peticiok

A petíció a Magyar Természetvédők Szövetsége klíma-fejlesztés programjának része, további információ a programról: http://mtvsz.hu/parizs_fele

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s