Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Megdőlt az alapfeltételezés az elmeszesedett artériában levő plakkokkal kapcsolatban

Posted by Suggestor - 2015. július 8. szerda

Mind mostanáig az orvosok úgy tartották, hogy a simaizomsejtek, amelyek az erek összehúzódását és kitágulását segítik, ők a ‘jófiúk’ a szervezet plakkok elleni küzdelmében. Úgy vélték, hogy normális helyükről odavándorolnak az érfalban, ahol egy kifejlődőben levő plakk van, és megkísérlik elszigetelni azt a  plakkot növelő tényezőktől, zsíroktól, elhalt sejtektől. Azt gondolták, minél több simaizom sejt van az érfalban, főként annak belső rétegében, annál jobb a helyzet, stabilabb a plakk,  kisebb a veszély.

A Virginia-i Egyetem kutatása kiderítette, hogy ezek a megállapítások nem felelnek meg teljesen a valóságnak, mert a simaizom sejtek nem csak az elszigetelés  feladatát töltik be – maguk is hozzájárulnak a plakk létrejöttéhez.

“A régi módszerrel kevés számú simaizom sejtet detektáltunk, amikor új módszerrel fogtunk neki, 82 százalék lett a számuk egy előrehaladott állapotú lézióban (érfal-károsodásban). Azért nem lehetett megállapítani a tipikus módszerrel, mert a lézió sejtjei nem engedik érvényesülni a simaizom sejt markereket. Így aztán alaposan alábecsüljük, mennyi simaizom sejt van egy plakkban”- mondja Gary K. Owens, a Kardiovaszkuláris Kutatóközpont kutatója.

A simaizom sejtek szerepe ezzel sokkal bonyolultabbá vált. Most jók vagy rosszak? A problémát  még tovább bonyolította az, hogy néhány simaizom sejtet –  tévesen –  immunsejtként (makrofágnak) azonosítottak, néhány makrofág-sejt pedig simaizom sejtnek maszkírozta magát. Owens úgy jellemzi a helyzetet, hogy ‘teljes a kétség, melyik sejt milyen sejt a lézióban.’

(A kutatás azt is kimutatta, hogy a simaizom sejtek egy csoportja őssejtekre hasonlító sejtekbe ment át.)

A kutatás során azonosítottak egy gént (Klf4), amely úgy tűnik, szabályozza a simaizom sejtek átmeneteit. Amikor a kutatók kiütötték a Klf4 gént a simaizom sejtekben (az egereken végzett kutatásban), az érelmeszesedéses plakkok drámaian csökkentek, és úgy tűnt, hogy stabilabbak lettek. Ez ideális terápiás cél az embereknél.

A Klf4 gén elvesztése nem csökkentette a simaizom sejtek számát a léziókban, csak ‘figyelmeztette’ őket eredeti funkciójukra, ami kedvezőnek tűnik a betegség szempontjából. Átkapcsolta őket ‘rossz fiúból jófiúba’.

A felfedezést a Nature Medicine közölte, az írás szabadon hozzáférhető az alábbi linken:

http://www.nature.com/nm/journal/vaop/ncurrent/full/nm.3866.html

Reklámok

Egy hozzászólás to “Megdőlt az alapfeltételezés az elmeszesedett artériában levő plakkokkal kapcsolatban”

  1. Hogy mik vannak! Az EMBER még mindig tele van titokkal: ‘teljes a kétség, melyik sejt milyen sejt a lézióban.’ 😀

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s