Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nem megoldás a fájdalomra a középkorú vagy idősebb betegek térdműtétje

Posted by Suggestor - 2015. július 9. csütörtök

Az állandó térdfájdalomtól szenvedő középkorú vagy idősebb páciensek térdműtétjével kapcsolatban csak az a biztos, hogy a sebészeti beavatkozás károsodást okozhat, és a fájdalom legfeljebb három-hat hónapra enyhül, azután visszatér.

A British Medical Journalban megjelent kutatás nem támogatja a műtéti megoldást a középkorú vagy annál idősebb, artritisztől* fájó térdű betegeknél.

* artritisz – ízületi gyulladás, ennek egyik változata a kopásos ízületi gyulladás, az artrózis

Az írás része a British Medical Journal ‘Túl Sok Medikalizálás’  – vagy  ‘Túl sok az orvoslásból’ – címmel indított kampányának, amellyel az emberi egészségre káros, szükségtelen és erőforrás-pazarló ellátást bírálják.

Több, mint 700 000 térdműtétet végeznek az USA-ban és 150 000-et az Egyesült Királyságban évente, középkorú vagy idősebb felnőtteken, akiknek nem szűnő térdfájdalmuk van. Eközben alig van valami, ami ezt a műtétet igazolná. Egy kivételével, az összes kutatás nem látja kedvező hatását, inkább az egyéb terápiában bízik.

Ennek ellenére, a specialisták egy része meg van győződve a sebészeti eljárás hatásosságáról.

Dán és svéd kutatók áttekintették 18 kutatás eredményeit az artroszkópiás* műtét hasznáról és káráról, összevetve egy sor egyéb kezeléssel: a placebótól a fizikai gyakorlatokig, a térdfájdalommal küzdő betegek állapotában.

*artroszkópiás eljárás: minimális műtéti heget okozó beavatkozás, amely az ízületen belüli sérülések diagnosztizálását és kezelését teszi lehetővé

A legtöbb kutatásból hiányzott a placebóval kezeléssel történő összehasonlítás. A beavatkozás káros következményeiről szóló kutatások általában rossz minőségűek voltak, állítja a BMJ folyóiratban megjelent  írás.

Kilenc kutatás, amely 1270, véletlenszerűen kiválasztott páciensre terjedt ki, számolt be a műtét hasznosságáról. A betegek életkora itt 48-tól 63 éves korig terjedt, a követési idő változó volt: háromtól huszonnégy hónapig tartott.

A kutatások jellemzően kisfokú, bár szignifikáns javulást mutattak ki a fájdalom területén három, illetve hat hónapig, de nem tovább, szemben az egyéb kezelésekkel (pl. fizikai gyakorlatok, mozgatás). A fizikális funkcióban  azonban szignifikáns javulást nem találtak.

Kilenc további kutatás a káros következményekről szólva, említette a mélyvénás trombózist, amely bár ritkán fordult elő, de a leggyakrabban szerepelő negatív mellékhatás volt. Ezt követte a fertőzés, a tüdőembólia és az elhalálozás.

“A beavatkozás, beleértve az artroszkópiát, kevés haszonnal – és káros következményekkel jár, és a haszon jelentősen kisebb, mint amit a fizikai gyakorlatoknál látunk. Ezek az eredmények nem támasztják alá a sebészeti megoldást a középkorú és idősebb betegek térdfájdalma esetében, akár van oszteoartritiszre (csontkopásos betegségre) utaló tünetük, akár nincs” – mondják a szerzők.

“Nehéz támogatni vagy igazolni egy olyan beavatkozást, amely potenciálisan komoly károsodást okozhat, még ha nem is gyakran, ha az a beavatkozás a páciensnek nem hoz nagyobb hasznot, mint a placebó” – érvel Andy Carr professzor (Oxford Egyetem), a kísérő főszerkesztői cikkben.

Reméli, hogy “közel lehetünk már a tetőzéshez”, ahol az artroszkópiás térdműtétekkel szembeni bizonyítékok súlya elegendő lesz a változtatáshoz.

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/releases/295534.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.