Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Hat métert is emelkedhet a tengerek szintje már egy-két fokos globális hőmérséklet-növekedésnél

Posted by Suggestor - 2015. július 10. péntek

Három évtized kutatásait elemezve, arra az eredményre jutott az Oregon State University tudós gárdája, hogy ha a sarkok jégsapkája ha elolvad, a tengerszint legalább hat méterrel megemelkedik. A legaggasztóbb pedig az, hogy az elmúlt három millió évben, amikor több alkalommal bekövetkezett ez az esemény, csak egy-két Celsius fokot emelkedett globális hőmérséklet.

A kutatás eredményeit a Science folyóirat közölte.

“A kutatásokból az következik, hogy Grönland és az antarktiszi jégtáblák jelentősen hozzájárulnak a tengerszint – minden korábbinál nagyobb – emelkedéséhez” – mondja Anders Carlson, glaciális geológus és paleoklimatológus, társszerző.

“A jelenlegi széndioxid-szint a légkörben megegyezik a három millió évvel ezelőttivel, amikor a tengerszint minimum 6 méterrel volt magasabb, mert a jégtáblák nagy része elolvadt.”

“Persze, időbe telik, amíg elolvadnak a jégtáblák, de semmi sem tart örökké. Bizonyítékok vannak arra nézve, hogy éppen most megy végbe ez az átalakulás.”

“Mivel CO2 koncentráció folyamatosan tovább emelkedik, most már feltérképezetlen területre érünk. Csak az időkeretek nem bizonyosak. Hogy néhány évszázadról vagy egy-két évezredről beszélhetünk-e, ki tudja, mennyi idő után látszik majd meg az elolvadt jégtáblák hatása.”

Az elmúlt harminc év kutatási anyaga azt bizonyítja, hogy a Föld klímaváltozása és a világtenger szintje szoros összefüggésben van egymással, és elegendő egy kis mértékű felmelegedés ahhoz, hogy szignifikáns hatással legyen a tengerszintre.

Hat méter emelkedés nem hangzik soknak, de a tengerparti városok világszerte igen népesek, és a hat méter emelkedés emberek százmilliói számára jelentene katasztrófát.

“Az óceánok szintjének emelkedése még ennél is magasabb lenne, a viharok, az áradások és az erózió miatt.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/osu-gsl070815.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s