Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A sportoló nőknek a ‘triád’ miatt vannak sportsérüléseik

Posted by Suggestor - 2015. július 11. szombat

Miközben a sportoló nők száma is alaposan megnőtt: 310 000-ről 3,37 millióra az utóbbi negyven év alatt (az USA-ban), a sportsérülések száma az egekbe szökött.

A Journal of the American Academy of Orthopaedic Surgeons ortopéd sebészeti folyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint a nőknek – ha ‘a sportolónők hármas tünetével’ rendelkeznek -, akkor nagyobb a kockázatuk a csontok stressz okozta sérüléseire és töréseire.

“A női atléták triádja (hármas tünetegyüttese) a következő: alacsony energiaszint, a menstruációs ciklus abnormalitásai és az alacsony csontsűrűség” – magyarázza az írás szerzője Elizabeth Matzkin, aki orthopéd sebész (Rosemont, Illinois), majd így folytatja:

“Az alacsony energiaszint vagy a bevitt kalória elégtelenségéből származik, vagy több energiát fogyaszt az illető, mint amennyire a szervezete felépítése lehetőséget ad. De származhat a helytelen táplálkozásból, rossz étkezési szokásokból vagy bármilyen evési rendellenességből. Ezeknek az összetevőknek bármiféle kombinációja idő előtti csontvesztést okozhat a nőknél.”

Akár hivatásos sportoló valaki – bármely sportágban -, akár amatőr, aki csak tréningezik, kialakulhatnak nála ‘triád’ tünetei. De a sportolók körében lényegesen gyakoribb a csontok erős igénybe vétel miatti sérülése. Ahogy a  triád tüneteinek száma növekszik, úgy emelkedik a kockázat.

A kockázat egy tünet fennállása esetén 15 – 21 százalék,

két tünetnél 21 – 30 százalék,

mind a három tünet fennállásakor már  29 – 50 százalék.

Azok a női sportolók, akiket gyenge minőségű táplálkozással vagy alacsony energiaszinttel diagnosztizáltak, kétszer-négyszer gyakrabban szenvednek el sportsérülést. Azoknak pedig, akik önmaguk állítják, hogy abnormalitások vannak a menstruációs ciklusukban, közel háromszor nagyobb a kockázatuk a csont és ízületi sérülésre.

“A megfelelő táplálkozás és a megfelelő energiamérleg a kulcsa a sportolók egészségének, minden életkorban. De a csontok egészségét akkor kell maximalizálni, amíg fiatalok vagyunk, hogy egészségesek legyenek később is. A fiatal nőknek körülbelül 25 éves korukig bezárólag kell maximalizálniuk a csontsűrűségüket, amit ez  idő előtt elvesztegettek, később már nem lehet pótolni. 25 éves kor után már csak abban reménykedhetünk, hogy sikerül fenntartanunk, amit megszereztünk.”

Minthogy a fiatal lányok és a nők részvétele a sportokban egyre növekszik és egyre versengőbbé válnak a sportok, fontos cél, hogy megelőzzük, diagnosztizáljuk és kezeljük a ‘női sportoló triád’-ot. Bár a ‘triád’ nagy kockázat a sportolóra nézve, a sportokban való részvétel haszna jelentősen felülmúlja a kockázatot, fűzi hozzá az orthopéd sebész.

“Azokat a sportolókat, akik a ‘triád’ tüneteit tapasztalják, ki kell kérdezniük orvosaiknak, tudomásukra kell hozniuk, milyen összetevői vannak az állapotnak és milyen egészség-kockázattal jár. Az idő előtti csontvesztést meg kell akadályozni a fiatal, sportoló nőknél, ezzel kivédhetjük a jövőben a törékeny csontok miatti csonttöréseket.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/aaoo-mnb070115.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s