Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Halljuk-e a hallásküszöb alatti – és fölötti – hangokat?

Posted by Suggestor - 2015. július 12. vasárnap

Vajon ártalmasak lehetnek-e ránk nézve a hallásküszöb alatti vagy infrahangok, illetve a hallásküszöb fölötti vagy ultrahangok?

A szélfarmok kapcsán merült fel a kérdés: ártalmas-e a zaja az ember számára. A projekten, amelyet az Európai Metrológiai* Kutatóprogram részeként koordinál a német Physikalisch-Technische Bundesanstalt (PTB), nemzetközi szakértők dolgoznak. Nemcsak akusztikai szakembereket, de a biológiai magnetizmus és a funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó eljárás szakértőit is bevonták a kutatásba.

Eközben felfedezték, hogy az ember képes olyan mély hangokat is meghallani, amelyekről eddig nem is feltételezték, hogy hallhatóak.

*méréstudományi

A hangérzékelés mechanizmusa sokkal bonyolultabb, mint eddig gondoltuk.

Az infrahangok nagyon mély hangok, a hallásküszöb alatt, 16 hertz körül vannak. A szélenergia-szektor azt állítja, hogy a szélturbinák által generált hangok az emberi fül számára nem hallhatók, és sokkal gyengébbek annál, semhogy egészségkárosodást okozhatnának. Ezzel az állítással szemben, vannak olyan emberek, akik a szélturbinák közvetlen közelében élve alvászavarral, teljesítménycsökkenéssel és egyéb negatív hatással küzdenek.

Christian Koch, projektmenedzser szerint nem érdemes sem elhinni, sem tagadni a dolgot ebben a szituációban, többet kell tudnunk a hallásküszöbön túli hangok érzékeléséről. Immár három éve kutatják a ‘hallhatatlan’ hangok érzékelését.

A nagyon mély hangok, a 16 hertz körüliek vagy a nagyon magas hangok, a 16 000 hertz fölöttiek számos alkalommal előfordulnak a mindennapi életben: a szélturbinák hangján kívül, például, amikor eldübörög egy teherautó a ház előtt, vagy amikor bekapcsolja a háztulajdonos a generátort a pincéjében.

Ultrahangok például akkor keletkeznek, amikor bekapcsolunk egy ultrahanggal működő tisztítót vagy egy állat-riasztót. De van olyan variánsa is, amit a fiatalok egyes helyekről való elriasztására használnak. Ezek nagyon magas hangokat adnak ki, amit csak a gyerekek és a fiatal emberek hallanak meg. “Ezeken a területeken, az eszközök egyes esetekben  nagy hangerővel működnek, sok kutató nem is ért egyet ezzel” – mondja Koch.

De mit is jelent pontosan a ‘hallható’ hang?

Hogy megtudják, a kutatás céljára olyan mély hangú hangforrást készítettek, amely mentes volt a harmonikus hangoktól, majd megkérték a kísérleti személyeket, mondják el szubjektív tapasztalatukat, arról, mit hallottak. Emellett képalkotási eljárásokkal is megvizsgálták őket: magneto-enkefalográffal és funkcionális mágneses rezonancia képalkotó eljárással (fMRI).

Kiderült, hogy az emberek hallják a nagyon mély hangokat – 8 hertztől nevezetesen, ami lényegesen mélyebb, mint eddig feltételezték. Az agy hallási tartományának izgalmát detektálták egészen eddig a frekvenciáig. Valamennyi kísérleti személy megállapította, hogy hall valamit, a vizsgálatok pedig az agy bizonyos, az érzelmekért felelős részeiben reakciót mutattak ki.

“Ez azt jelenti, hogy az emberi lénynél eléggé diffúz az észlelés, annyit mond csak, hogy ott van valami, és veszélyes lehet.”

“De a vizsgálatainknak még eléggé a kezdetén vagyunk. További kutatásra van szükség, mégpedig sürgősen.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/pb-cya071015.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “Halljuk-e a hallásküszöb alatti – és fölötti – hangokat?”

  1. uniohid said

    “A hangérzékelés mechanizmusa sokkal bonyolultabb, mint eddig gondoltuk.”, ill. gondolták : )

    Pl.:
    “Kiderült, hogy az emberek hallják a nagyon mély hangokat – 8 hertztől nevezetesen, ami lényegesen mélyebb, mint eddig feltételezték. Az agy hallási tartományának izgalmát detektálták egészen eddig a frekvenciáig.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s