Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Neves pszichológusok fedezték a CIA durva vallatásait – állapította meg a jelentés

Posted by Suggestor - 2015. július 13. hétfő

A CIA – a Központi Hírszerző Ügynökség – saját orvosai több ízben is bírálták az ügynökség szeptember 11. után követett vallatási módszereit, de tiltakozásukat prominens külső tanácsadó pszichológusok utasították el, amivel megadták a kínzóknak a felmentést.

542 oldalas jelentés vizsgálja a pszichológusok és legnagyobb szakmai szervezetük: az Amerikai Pszichológiai Társaság felelősségét a durva vallatási módszerek miatt a Bush-érában.

Pszichológusokat fizettek meg azért, hogy legitimációt adjanak a CIA kínzási programjának.

A jelentés, amely ebben a hónapban készült el, arra a következtetésre jutott, hogy a társaság vezető tisztségviselői közül néhányan – beleértve az etikai igazgatót is – a Védelmi Minisztérium, a Pentagon vallatási politikáját összeegyeztethetőnek tartották a társaság etikai politikájával.

Eközben számos külső pszichológus munkatárs segítette a CIA vallatási programját, ami (ma már tudjuk) kínzásokról is szólt. A társaság vezető tisztviselői együttműködtek a Pentagonnal azért, hogy etikai politikájuk fedezetül szolgáljon külső tanácsadó pszichológus tagjaiknak: nem szegik meg az etikai szabályokat.

A Pszichológiai Társaság két volt elnöke benne ült a CIA tanácsadó bizottságában. Az egyik azt a tanácsot adta az ügynökségnek, hogy az alvásmegvonás nem meríti ki a kínzás fogalmát, és később részesedése lett egy konzultációs vállalkozásban, amely ‘átnézte’ az ügynökség vallatási programját.

A Pszichológiai Társaság etikai igazgatója, Stephen Behnke koordinálta a csoport  nagyközönségnek szánt közleményeit a vallatásokról – a honvédelmi tárca főpszichológusával karöltve, anélkül, hogy a Társaság testületének tudomása lett volna erről.

A CIA is és a Pentagon is durva vallatási módszereket alkalmaztak George W. Bush elnöksége idején, bár a CIA módszerei brutálisabbak voltak. Az ügynökség a vallatási módszereit a világ minden részén levő titkos börtöneiben alkalmazta, ahol évekig tartottak titokban fogva vádlottakat.

A pszichológusok és a ‘fokozott’ hatékonyságú vallatás kapcsolatáról egyebek között megállapítást nyert a következő:

Dr. Bruce Jessen Air Force-os kollégáival virágzó üzletet épített ki, dollármilliókért szállítva a vallatási tréning-szolgáltatást a CIA-nak.

A jelentést a The New York Times szerezte meg, ezidáig nem volt publikus. Hét hónapos vizsgálat eredménye, amelyet  David Hoffman, Chicago-i ügyvéd vezetett, a Pszichológiai Társaság vezető testületének kérésére.

Miután Hoffman jelentése pénteken napvilágot látott, az Amerikai Pszichológiai Társaság bocsánatkérést tett közzé.

Az újság megkérdezte a CIA szóvivőjét is, aki azt felelte, az ügynökség munkatársai nem látták a jelentést, ezért nem tudnak nyilatkozni.

Forrás: http://www.nytimes.com/2015/07/11/us/psychologists-shielded-us-torture-program-report-finds.html

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s