Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A feltörekvő fiatalok az egészségükkel fizetnek

Posted by Suggestor - 2015. július 14. kedd

A szociálpszichológusok eddig amellett érveltek, hogy a lefelé való mobilitás – az, hogy valaki lecsúszik a szülei társadalmi szintjéről, kevesebb iskolát végez el, kevésbé lesz tanult ember – rosszat tesz az egészségének, ezzel szemben a felfelé való mobilitást – az alacsony sorból kiemelkedést, az egyetemi végzettség megszerzését például – kedvezőnek vélték az illető egészségére nézve.

A helyzet az, hogy az alacsony jövedelmű családok gyermekei általában kevesebb iskolai osztályt végeznek el, rosszabb körülmények között élnek, rosszabb az egészségi állapotuk és magasabb közöttük a bűnözés, mint a jómódú családok gyermekeinél.

Hogy javítsanak az esélyek egyenlőtlenségén, az alacsony jövedelmű családok gyermekeinek fölzárkóztatása érdekében a politikusok fejlesztési tréningeket szorgalmaznak, ahol megtanítják a hendikeppel induló gyermekeket az önkontrollra, az állhatatosságra és kitartásra, és az optimista életfelfogásra. Reményeik szerint ezeknek a tulajdonságoknak köszönhetően ellenállnak a kísértéseknek, és kitartóan fognak dolgozni hosszú távú céljaik érdekében.

A Northwestern University kutatói viszont azt állítják, hogy az akadályokat a fizikai egészségük árán küzdik le. A céljaik állhatatos követése aláássa az egészségüket, főként amiatt, hogy a társadalom strukturális erői – mint a diszkrimináció – útjukba állnak, gátolják őket előrehaladásukban.

“Adataink arra engednek következtetni, hogy az alacsony származású fiatalok számára az önfegyelem, az önkontroll olyan, mint a kétélű kard: segíti a tanulmányi sikereiket és a pszichoszociális alkalmazkodásukat, ugyanakkor aláássa fizikai egészségüket” – állapítja meg Gregory E. Miller pszichológus professzor.

A kutatók 300 vidéki, afro-amerikai tinédzsert követtek a serdülőkortól a felnőtté válásig.

Úgy találták, hogy azok a serdülők, akiknek erős volt az önkontrolljuk, és képesek voltak hosszú távú céljaikra koncentrálni, jobban boldogultak fiatal felnőtt korukban, egy sor pszichológiai eredmény ezt mutatta.

“Kevésbé voltak depressziósak, ritkábban használtak drogokat, kevésbé voltak agresszívak. Ez nemtől, családi jövedelemtől, iskolai végzettségtől függetlenül igaznak bizonyult” – mondja Miller professzor.

A sejtjeik öregedése felnőttkorukban azonban megmutatta, mi volt az ára törekvéseiknek. Megnézték a kutatók, mennyivel öregebbek a sejtek az életkorukhoz viszonyítva – az öregebb sejtekkel több baj lehet.

“A pszichológiailag sikeres serdülőknek, akik nagy önkontrollal rendelkeznek, az életkorukhoz képest biológiailag öreg sejtjeik vannak. Úgy látszik, ez az ára az önkontrollnak és a sikernek. A legjobban a legalacsonyabb sorból jövő fiatalokon, a legalacsonyabb jövedelmű családok gyermekein látszik meg.”

“Amikor egy hátrányos helyzetű fiatal a jó élet felé törekszik, jelentős akadályokat kell leküzdenie, versengenie kell, háta mögött a forráshiányos iskolákkal, a családi kötelezettségekkel, amelyek fenyegetik jövendő társadalmi identitását.”

A kutatók megvizsgálták azokat a tényezőket, elsősorban a stresszt és az elhízást, amelyek a valószínű okai lehetnek egészségi állapotuknak. Azt írják, hogy a kihívások között navigálni hatalmas adag és állandó önkontrollal lehetséges, amit igen nehéz fenntartani mind metabolikus, mind magatartási szempontból. Az önkontroll gyakorlása a stresszhormon-kibocsátást is fokozza.

Az önkontroll jobb pszichoszociális alkalmazkodást, de gyorsabb öregedést eredményez a hátrányos helyzetű fiataloknál – állapították meg a kutatók.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/nu-ium071015.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s