Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A drogfüggő nők már hiába ’tiszták’, az agyuk sérülést szenvedett

Posted by Suggestor - 2015. július 16. csütörtök

A stimulánsokat (serkentőket) fogyasztó emberek agyára eltérően hatnak a drogok: a nőknek csökken a szürkeállományuk, ami problémát okoz a tanulásban, a döntésben, a jutalmazás feldolgozásában, az érzelmi életben – a férfiaknál viszont nincs – legalábbis nem fedeztek föl – ehhez hasonló hatást.

Jody Tanabe professzor, neuro-radiológus azt kutatta kollégáival, miben különbözik a volt drogfüggő, majd a drogfogyasztást abbahagyó emberek agya, hosszabb megtartóztatás után, összehasonlítva egészséges személyek agyával.

Ezen belül kifejezetten a nemek szerinti különbségek érdekelték őket.

A kutatók 28 nőnek és 31 férfinak az agyáról készült MRI felvételeket elemezték, akik kokain, amfetamin és/vagy met-amfetamin függők voltak átlagosan 15,7 éven át. Összehasonlították 28 egészséges nő és 40 egészséges férfi leleteivel, akik korban megegyeztek a kísérleti személyekkel. Átlagosan 13,5 hónapja voltak ’tiszták’, amikor a régebben ‘függő’ nőknél felfedezték, hogy kisebb a szürkeállományuk, a homloki, a limbikus és a halántéki területeken.

“Míg az előzőleg stimuláns-függő nőknél több agyterületen is különbségeket találtunk, összehasonlítva egészséges társaikkal, a férfiaknál nem mutatkoztak jelentős eltérések” – mondta Tanabe professzor.

Az agyi eltérések a viselkedésben is megmutatkoztak: abban, hogyan fogadják a jutalmazást és az újdonságot.

“A stimuláns-függő nők kisebb szürkeállománya nagyobb impulzivitással, jutalmazás-kereséssel függ össze, és komolyabb droghasználattal. A férfiaknál nem láttunk ilyen összefüggést” – magyarázza Tanabe professzor.

Tanabe szerint eredményeik a stimulánsokat használó nők – és persze, férfiak – kezeléséhez adnak kulcsot.

“A férfiakhoz viszonyítva, a nők kokainnal szoktak kezdeni vagy amfetaminnal, és korábbi életkorban. A droghasználat a kezdetek után gyorsan eszkalálódik, nagyobb nehézségbe kerül abbahagyni, és ha kezelésre jelentkeznek, általában nagyobb mennyiségű drogról számolnak be. Reméljük, hogy folytathatjuk a vizsgálatot a nemek közötti eltérésekről a hatékonyabb kezelés érdekében” – zárta Tanabe professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/rson-sar070715.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s