Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A testhőmérséklet-változásnak köze van a hirtelen szívhalálhoz

Posted by Suggestor - 2015. július 17. péntek

A kanadai Simon Fraser University fiziológia professzora, Peter Ruben szerint a hirtelen szívhalált szívritmus-zavar okozza, amit kiválthat a testhőmérséklet változás. Egy futballjátékos, aki a játék közben holtan esik össze vagy egy csecsemő, aki álmában hal meg, ők gyakran az aritmia áldozatai.

Amikor Ruben professzor azokat a fehérjéket vizsgálta, amelyeknek köze van az elektromos jelhez, amely a szív összehúzódását vezérli, és kitette a fehérjéket az edzés közben fellépő stressznek, sok esetben a hőmérséklet okozta változás váltotta ki a szívritmus-zavart.

Ruben professzor azt mondja, amikor a szívizom-sejtek ritmikusan összehúzódnak, a szív hatékonyan tudja pumpálni a vért a szervezetbe. Ha a ritmikus pumpálást megszakítja egy aritmia, a szív már nem tudja ellátni vérrel a testünket. Extrém esetben ez hirtelen szívmegálláshoz vezet.

“A szívizom összehúzódását előidéző elektromos jelet a szívizom sejtek membránjában lévő apró fehérjemolekulák hozzák létre. A hőmérséklet-változás módosítja a fehérjék viselkedését általában véve is, de egyes DNS-mutációk a fehérjéket különösen érzékennyé tehetik a hőmérsékletre” – magyarázza a professzor.

Ruben és csapata talált egy fehérjét, amely sokkal érzékenyebb a normálistól eltérő hőmérsékletre. Amikor a szervezet hőmérséklete megemelkedik, például edzés közben, vagy lemegy – alvás közben -, ez a fehérje nem tud normálisan működni, és olyan elektromos jelet küld a szívbe, amely aritmiát okoz.

Az a DNS mutáció, amely több hőmérséklet-érzékeny fehérjét hoz létre, rendkívül ritka, de halált okozhat, ha kombinálódik más, ritmus-zavart kiváltó hatással, például a vér savasságával, ami egyébként normális, amikor az ember testedzést végez vagy éppen alszik.

“Több éven át tanulmányoztuk a fehérjéket, amelyek az elektromos jeleket hozzák létre a szívben. Egy korábbi kutatásunkban úgy találtuk, hogy a hőmérséklet-változás a görcsös állapottal járó rendellenességek kiváltó oka. Elképzeltük, hogy a szív-aritmiák olyanok, mint egy görcsroham, és kíváncsiak voltunk, ugyanaz-e a kiváltó okuk.”

Ruben megjegyezte, hogy ennek az új felfedezésnek ismeretében, az embereknek meg kellene vizsgálniuk, volt-e  a családjuk történetében hirtelen szívhalál, vagy  nem szenved-e valaki megmagyarázhatatlan ájulástól, és ha ez a helyzet, orvoshoz kell fordulni. Egy sor vizsgálattal (elektro-kardiogramm, genetikai szűrés) ki lehet szűrni, és életmód-változtatással ki lehet kerülni az olyan tragikus halált, mint amit a szívritmus-zavar okoz.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/sfu-btm071515.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s