Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Nagy a kockázat, hogy a kisgyerekeket, akik órákat ülnek a tévé előtt, csúfolni fogják majd társaik az iskolában

Posted by Suggestor - 2015. július 19. vasárnap

Linda Pagani pszichopedagógus (University of Montreal) arra figyelmeztet, hogy valószínűleg később, az iskolában gúnyolni fogják majd azokat a gyerekeket, akik 29 hónapos korukban több órát töltenek el tévét nézve.

“Érthető, … ha a korai életkorban való tévézés a társas kapcsolatok rovására megy. Minél több időt töltenek tévé nézéssel, annál kevesebb idő jut a családi interakcióra, amely a szocializáció első eszköze” – magyarázza Pagani professzor.

“Emellett, a korai életkorban való televíziózást az agyműködés fejlődésében való lemaradással is kapcsolatba hozzák, amely főként az interperszonális problémamegoldással, az érzelmek szabályozásával, a társakkal való játékkal és a pozitív szociális kapcsolatokkal van összefüggésben. Végezetül, a tévénézés a szemkontaktust is gyengítheti, ami pedig a barátkozás alapja.”

Pagani a kutatása során közel ezer kislányt és ezer kisfiút figyelt meg Kanadában. A gyerekek tévénézési szokásairól a szülők számoltak be. A gyerekeket 6. osztályos korukban kérdezte meg arról, hogy elveszik-e az osztálytársaik a holmijukat, bántják-e vagy csúfolják-e őket.

A professzor arra a megállapításra jutott, hogy egy órával több televízió nézés 11 százalékkal növeli a gúnyolás esélyét – majd hatodik osztályban.

“Tekintetbe vettük az olyan tényezőket, mint a gyerek viselkedése, képességei, családja jellemzői: jövedelmük, a család összetétele, működése, az anya iskolai végzettsége.”

Az Amerikai Pediátriai Akadémia 2 éves és afölötti korú gyermeknek – feltételezve, hogy korának megfelelő a program – napi egy – két óra tévénézést ajánl.

“Az ajánlást a tévénézés időtartamára nézve különösen komolyan kell venni. Csak 24 óra van egy napban, és a gyereknek az alapvető szükségletei kielégítése (evés, alvás, fürdés) után szüksége van a gazdagodását, fejlődését segítő cselekvésekre és kapcsolatokra.”

Szabad játékra, ami a kreativitását fejleszti, és a szülőknek lehetőséget nyújt gyermekük megismerésére, hogyan tud játszani másokkal. A közös játék lehetőséget ad arra is, hogy előmozdítsuk társas viselkedését vagy javítsunk rajta. A túl sok tévénézés elveszi az időt a társakkal való játék elől, mondja Pagani professzor.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/uom-twc071415.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s