Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az agy intelligenciáját a vérellátása határozza meg?

Posted by Suggestor - 2015. július 21. kedd

“Az emberi agy közel 100 milliárd idegsejtet tartalmaz, azok kapcsolatai trilliókra rúgnak” – mondja a projekt vezetője, Roger Seymour emeritus professzor (Adelaide Egyetem). Minden egyes sejt és minden egyes kapcsolat felhasznál egy parányi energiát, ami azonban együttvéve az ember energiájának 20 százalékát fogyasztja el – pihenés közben.

Közvetlenül nem lehet mérni az emberi agy energiaforgalmát, de becsléseket tenni  lehet – az artériák méretéből, amelyek vérrel látják el az agyat.

“Az artériák folyamatosan változtatják átmérőjüket, a szállított vér mennyiségéhez igazítják, illetve a szerv igényéhez. Ha túl gyorsan áramlik a vér, akkor az artéria kitágul, ha lassan, akkor összeszűkül. Ha az artériának egy csonton kell áthaladnia, akkor egész egyszerűen megmérjük a nyílást, az megmutatja a véráramlás sebességét – és a szerv energiaigényét.”

A kutatók megmérték az agyat kiszolgáló nyaki artéria átmérőjét főemlősöknél és erszényes állatoknál – nagy volt a különbség.

“A főemlősök evolúciójában a testméret megnövekedett, nagyobb testű majmok jöttek létre, végül a legnagyobb testű emberszabású majmok – és az ember alakultak ki. Elemzésünk kimutatta, hogy egyfelől a testtel együtt megnőtt az agy mérete, másfelől azonban a vérellátás sebessége nagyon eltérő volt. A vérellátás sokkal gyorsabban nőtt a főemlősöknél, mint az erszényeseknél. Egy idő után az emberszabásúaknál a vérátáramlás a 280 százaléka lett a vártnak.”

“A főemlősök és a többi emlős között a különbség nem az agy méretében van, hanem a relatív metabolikus rátájában, az anyagcsere sebességében. Az anyagcsere sebessége az evolúcióban összefüggést mutat a nagyobb kognitív képességgel és a komplex szociális magatartással a főemlősöknél.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/uoa-ynt071415.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s