Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az e-cigaretták ugyanúgy függőséget okozhatnak, mint a hagyományosak

Posted by Suggestor - 2015. július 25. szombat

Az elektronikus cigarettát azzal reklámozzák, hogy segít megszabadulni a hagyományos cigarettától való függőségtől. Sokan úgy gondolják, hogy a hagyományos cigaretta sokkal ártalmasabb, mint e-vetélytársa.

De mivel az e-cigaretta folyadéka szintén tartalmaz nikotint és rákkeltő anyagokat bocsát ki, vajon mi az igazság?

Az Amerikai Kémiai Társaság folyóirata, a Chemical Research in Toxicology arról számol be, hogy az e-cigarettákban levő nikotin nagyon sok esetben a vegyületnek a rászokást, a függőséget előmozdító válfaját tartalmazza.

Bár az e-cigiben nem ég dohány, melegíti és elgőzölögteti a nikotint tartalmazó folyadékot, az aromaanyagokat és egyebet. Abból az aggodalomból kiindulva, hogy ennek a mixtúrának a belélegzése milyen hatást gyakorol a fiatalok egészségére, több állam betiltotta a kiskorúaknak való eladását.

Több szakértő szerint az e-cigi nikotin-tartalma függővé teheti a használóit, illetőleg átmenetként is szolgálhat a hagyományos cigarettákhoz vagy más drogokhoz.

De a nikotin többféle lehet. És a kutatások eddig nem foglalkoztak azzal, hogy feltárják, milyen típusú nikotin van a folyadékokban. A nikotin három formájából a tudósok úgy vélik, hogy a ‘szabad bázisú’ nikotin az egyetlen, amelyik felszívódik a szervezetben, ezért ez a leginkább függőséget okozó nikotinfajta.

Najat Saliba és munkatársai kutatásukban azt keresték, melyik nikotin forma van az e-cigarettákban.

Tesztelték a kereskedelmi forgalomban kapható folyadékokat, és úgy találták, hogy összességében, a leginkább függőséget okozó nikotin volt bennük. Megállapították azt is, hogy a nikotin-koncentráció eltérő volt az egyes mintákban, és gyakran nem felelt meg a feliratozásnak.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/acs-emb072215.php

Reklámok

2 hozzászólás to “Az e-cigaretták ugyanúgy függőséget okozhatnak, mint a hagyományosak”

 1. Jékey Amdrás said

  Néhány amerikai e-cigaretta adat
  Míg a tiltók ragaszkodnak ahhoz, hogy az e-cigaretta használatával “újra normalizálódik” a dohányzás, addig a CDC adatai világosan mutatják, hogy a dohányzás 2014-ben is tovább csökkent az e-cigaretta népszerűségének köszönhetően.
  http://www.vapor-news.com/2015/07/23/e-cigarette-use-in-us-4-2-of-men-and-3-4-of-women-in-2014-as-smoking-continues-to-decline/

 2. Jékey Amdrás said

  Természetes, hogy az e-cigarettában is “szabad bázisú” nikotin van, mi más lenne, hiszen csak ez szívódik fel a szervezetben…. A kutatók szisztematikusan hazudnak, amikor az e-cigaretta okozta függőségről papolnak. Összehasonlítva a hagyományos cigarettával a függőséget ugyan miért nem vizsgálták? Az e-cigaretta használatakor a nikotin felszívódása jóval lassúbb, a nikotin mennyisége vérben jóval alacsonyabb szintű a dohányzók szervezetében találtakhoz képest. Ezt már számos tanulmány igazolta. Nincs a szervezetben egy erős nikotin löket, így a függőség sem lehet a normál cigarettához hasonló mértékű.
  Az átmeneti szerep miatti aggódás pedig minden alapot nélkülöző tudatos pánikkeltés a dohányzáshoz képest legalább 95 %-ban kevésbé ártalmas e-cigarettával kapcsolatban. Bizonyítottan azon fiatalok aránya, akik soha nem dohányoztak és az e-cigarettát viszont kipróbálták mindösszesen FÉL SZÁZALÉK!!!

  Ugyanakkor az e-cigaretta segítségével a dohányosok száma folyamatosan csökken.
  Európában már több mint tíz millió volt dohányos e-cigarettát szív, passzív dohányzásra sem kényszerítve környezetét!
  Évente a világon 6 millióan korábban halnak meg a dohányzás miatt, ebből hazánkra 35000 halott jut. Ebben a helyzetben rémhírterjesztés helyett nem a dohányzás ártalmainak csökkentésével kellene inkább foglalkozni?

  Megoldás lehet az e-cigaretta? http://hu.euronews.com/2015/05/29/tiz-kerdes-a-dohanyzasellenes-vilagnapon-2015-ben/
  “Ez a technológia egy nikotin-tartalmú folyadékot gőzöl fel és tesz belélegezhetővé. A Környezetvédelmi és Közegészségügyi Tanulmányok nemzetközi folyóirata szerint hosszú idő óta ez tekinthető a legígéretesebb lépésnek a dohányzással összefüggő betegségek és halálesetek visszaszorításában. Egy brit felmérés szerint az e-cigarettára rászokók arányának emelkedése együtt jár a leszokók arányának emelkedésével is.”
  Szabályozni kell, de nem elrettenteni!

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s