Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Tudja, hogy placebó? Attól még működik

Posted by Suggestor - 2015. július 28. kedd

Amikor egy műtéten átesik a beteg, szüksége van fájdalomcsillapítóra, de abban a pillanatban, ahogy megkapta, máris csillapodik a fájdalom, bár a gyógyszer még nem érte el a véráramot.

Ez a példa bizonyítja, hogy a placebónak – az orvosi értelemben véve hatástalan szernek – is lehet hatása: az emberi agynak valami csodálatos, zavarba ejtő befolyásáról van szó.

A University of Colorado at Boulder hallgatója, Scott Schafer, aki a kognitív és érzelmi idegtudományi laborban dolgozik, érdekes kísérletet végzett a placebóval kapcsolatban.

Felfedezte, hogy a placebó hatás akkor is működik, ha a kutatásban résztvevők előtt felfedik, hogy a kezelés, amit a fájdalmukra kapnak, orvosi értelemben véve: semmi, nulla.

A következőképpen zajlott le a kísérlet: a résztvevők négy alkalmat – vagyis elegendő időt kaptak arra, hogy elhitessék velük, a placebó működik, és valóban, érezték, hogy enyhül a fájdalmuk. Miután tudomásukra hozták a ‘csalást’, továbbra is hatott náluk a placebó. Ezzel szemben azok, akiknek már az első ülésben megmondták az igazat a kezelés mikéntjéről, nem mutatták tovább a placebó hatást.

A kísérletből az a következtetés vonható le, hogy ha megerősítjük: a kezelés pozitív eredményt ad, létre jön a placebó hatás.

Wager, a laboratórium vezetője így magyarázza:

“Még sok a tanulni való a placebó effektus összetevőiről. Most úgy gondoljuk, hogy megköveteli a hatás azt is, hogy a kezelés erejében higgyünk, és mellé a tapasztalatot is, amely a hitünket alátámasztja. A megtapasztalás megtanítja az agyunkat, hogy válaszoljon a kezelésre. Miután megtanulta, az agyunk akkor is válaszolni fog a placebó szedésére, ha többé már nem hisszük, hogy gyógyszer.”

A kutatók a kísérlet során egy kerámia fűtőelemmel erős fájdalomérzetet okoztak a résztvevők kézfején, de nem égették meg a bőrt, majd bekenték fájdalomcsillapító gyógyszernek álcázott vazelinnal, amely el is érte a kívánt hatást, kevesebb fájdalmat éreztek a résztvevők. A kutatók a ‘csalást’ még megtetézték azzal, hogy megkérdezték, szedett-e és milyen gyógyszert ezt megelőzően.

“Tudjuk, hogy a placebó hatására fájdalomcsillapító anyag keletkezik az agyban, de azt még egyelőre nem tudjuk, hogy ez, amit mi váltottunk ki,  az elvárással összefüggő placebó effektus ugyanazon az elven működik-e” – magyarázta Schafer.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/uoca-kia072415.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: