Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az emberek többsége nem jár külön utakon

Posted by Suggestor - 2015. július 29. szerda

“Az emberek konformisták – és ez jó a kulturális evolúció szempontjából” – mondja Michael Muthukrishna a University of British Columbia PhD hallgatója. “Ha konformisták vagyunk, le tudjuk másolni a népszerű dolgokat, és azok gyakran jók vagy hasznosak.”

A kutatás azt vizsgálta, mennyire képes egy matematikai modell megjósolni az emberi magatartást: mikor fognak az emberek a társadalomtól jövő információra támaszkodni, arra, amit másoktól tanulunk, és mikor fogják a saját útjukat járni.

A legtöbb ember nem tudja, hogyan okoznak a mikrobák betegséget, de azt tudják, hogy kezet kell mosni WC után.

“Az egész világ olyan dolgokból áll, amit megteszünk, és javunkra válik, de nem tudjuk, hogy miért. Nem is szükséges tudnunk, hogy miért. Elég, ha azt tudjuk, hogy a legtöbb ember ezt csinálja.”

A kutatás azt is kiderítette, hogy a magasabb IQ-val rendelkező emberek nem szokták annyira követni a tömeget, mint mások. De amikor ők is követik, akkor azt inkább stratégiai okokból teszik. Más szóval, az okos emberek legtöbbször a saját útjukat járják, mert azt gondolják, tudják, mi a helyes. Ha azonban bizonytalanok, akkor készek követni a többséget, mint az átlagos intelligenciájúak.

Minél nagyobb a sokféleség a viselkedésben, annál inkább a többség viselkedését másolják az emberek. Ahogy növekszik a lehetőségek száma, nagyobb lesz a bizonytalanság, és ilyen körülmények között a többségnek még erősebb a hívó szava.

“Ez a matematikai elmélet és az elvégzett kísérletek jobban megértetik velünk, mi tette fajunkat olyan különlegessé: a kultúra. Fajunk okossága nem veleszületett, hanem szerzett” – jelentette ki Muthukrishna.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/uobc-mrw072815.php

Reklámok

2 hozzászólás to “Az emberek többsége nem jár külön utakon”

  1. Sándor said

    “Fajunk okossága nem veleszületett, hanem szerzett.”

    Ez a Michael Muthukrishna nagyon fiatal lehet és az is biztos, hogy nem követi a világ eseményeit. Aki ilyen kijelentést tesz, annak sose adnék phd-t, sőt, még az érettségijében is kételkedem. 😉

  2. UNIOID said

    “…az okos emberek legtöbbször a saját útjukat járják, mert azt gondolják, tudják, mi a helyes…” – Így : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s