Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A női immunrendszer génjei másként működnek

Posted by Suggestor - 2015. július 31. péntek

A Stanford Orvosegyeteme az általa kifejlesztett új technikával kimutatta, hogy az immunrendszer génjei egyrészt jóval gyakrabban kapcsolnak ki meg be, mint eddig gondoltuk, másrészt azt, hogy ugyanazok a gének a nőkben másként működnek, mint a férfiakban.

Vannak gének, amelyek gyakorlatilag mindig be vannak kapcsolva, mások évekig nincsenek használatban, ismét mások az egyik személyben mindig be vannak kapcsolva, másoknál mindig ki. A géneknek a kisebbsége az, amelyik ki és bekapcsolni egyaránt  szokott.

A kifejlesztett új módszerrel élő emberekben is lehetségessé vált tanulmányozni a folyamatot – és a különbözőségeket.

Felfedezéseik egyike az volt, hogy azok a gének, amelyek személyről személyre változóan kapcsolnak ki meg be, nagy valószínűséggel az autoimmun betegségekhez kapcsolódnak.

Másik felfedezésük: a nők és a férfiak más ‘kapcsolókat’ használnak több, az immunrendszerhez tartozó génnél. Túl korai volna még biztosat mondani, de ez a különbség magyarázhatja a nőknél az autoimmun betegségek gyakoribb előfordulását (szkleroderma, lupusz, reumatoid artritisz).

Ezelőtt a kutatók – a kutatáshoz szükséges sejtek mennyisége miatt – a sejtek másolatainak a másolataival dolgoztak, nem tudták tanulmányozni az eredeti sejteket, mondja Howard Chang professzor.

“Csakhogy a laborban létrehozott sejtek teljesen másként viselkednek: semmi közük már ahhoz, mit evett a személy, volt-e valami fertőzése vagy veszekedett-e a barátnőjével – semmi nem maradt bennük azokból a dolgokból, amelyek képesek megváltoztatni az egyéni gének szabályozását.”

A kutatás során egyszerű vérmintát vettek 12 egészséges önkéntestől, hogy megnézzék, bizonyos gének hogyan kapcsolnak ki és be, és hogy ez hogyan változik személyről személyre.

A kutatók kizárólag a T-sejteket (immunsejtek) vizsgálták.

“Kíváncsiak voltunk, mennyire hasonlóak – vagy mennyire különböznek az emberek  abban, hogyan változik a ki- és bekapcsoló tevékenységük mintázata. Ami nem ugyanaz, mintha azt kérdeznénk, ugyanolyanok-e a génjeik.”

Még az egypetéjű ikreknél is van különbség, az ikerpár egyikének lehet autoimmun betegsége, a másik viszont tökéletesen jól van, mondja Chang professzor.

A team arról számolt be, hogy a géntevékenységnek több, mint egyharmada nem volt genetikai különbséghez köthető – ami a környezet erős hatását igazolja.

“Azt mondhatom, hogy a különbségek zöme valószínűleg nem genetikai eredetű.”

A 12 önkéntesnél a gének 7 százaléka kapcsolt ki meg be személyről személyre eltérő mintázat szerint. Az egyes személyeknél a mintázat fennmaradt, egyedülálló ‘ujjlenyomatot’ alkotva.

“De a legnagyobb különbség a gén kapcsolási mintázatában a nemek között volt. A szex messze fontosabb volt, mint az összes többi dolog, amit megnéztünk” – jelentette ki Chang professzor.

Amikor a géntevékenységi szintet mérték 30 génben – az 500 legfontosabb közül -, a kutatók gondoltak arra, hogy meg fog mutatkozni a nemek közötti különbség, de arra nem számítottak, hogy a 30 génből 20 lényegesen eltérő aktivitású lesz, aszerint, hogy férfitől vagy nőtől származik.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/sumc-wis072715.php

Egy hozzászólás a “A női immunrendszer génjei másként működnek”

  1. uniohid said

    “… ugyanazok a gének a nőkben másként működnek, mint a férfiakban…”

    “…30 génből 20 lényegesen eltérő aktivitású lesz, aszerint, hogy férfitől vagy nőtől származik”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: