Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az élelmiszerekhez hozzáadott mesterséges foszfátok károsítják a vesét, az ereket, a csontokat

Posted by Suggestor - 2015. augusztus 1. szombat

A tejtermékekhez, gabonafélékből készült termékekhez hozzáadott, mesterséges foszfátok a vérben megemelik a foszforszintet, ami káros lehet a vesékre. Ha túl sok az elfogyasztott élelmiszerben a foszfát, eltömődnek az erek, megnagyobbodik a szív és rosszabb állapotúak lesznek a csontok, mondják a Houston Methodist Hospital kutatói, de azt is hozzáteszik, nem mellékes, hogy természetes vagy mesterséges forrásból kerül-e be a szervezetbe a foszfát.

“Kutatásunk arra figyelmeztet, hogy az embereknek tudatosabban kellene táplálkozniuk” – érvelt Linda Moore, klinikai kutatásigazgató. “Az Institute of Medicine 700 milligramm foszfát fogyasztását ajánlja naponta, amivel mi egyetértünk. De kutatásunk kiderítette, hogy nagyon sokan ennek a mennyiségnek a kétszeresét fogyasztják. A túl sok foszfát még az egészséges emberek számára is aggályos, hát még azoknak, akik vesekárosodásban vagy krónikus vesebetegségben szenvednek.”

A foszfor nélkülözhetetlen elem a DNS és az RNS képzéséhez, a sejtek közötti energiaforgalomban, a hormon jelzések átalakításában a sejtek viselkedésének megváltoztatására. Többféle formában fordul elő a szervezetben, leggyakrabban foszfátként. A foszfátokat adagolják az élelmiszerekhez. Lehetnek tartósítószerek, sűrítőanyagok, lazító anyagok. Úgy tűnik, hasonlóan a többihez, a túl sok foszfát is káros az egészségre.

“A vér magas foszfortartalma összefüggésben van a beteg mortalitásával (halálozásával), a vérerek elzáródásával, a szívbillentyűkben a kalcium lerakódásával. Ez a kalcium a csontokból szabadul fel, amivel a csontokat gyengíti, miközben a veséket károsítja.”

Ezidáig azt még nem vizsgálták, hogyan viselkedik a mesterségesen az élelmiszerekhez adott foszfát, ha ugyanolyan mennyiségben kerül be a szervezetbe, mint a természetes foszfát.

“A palacsintaporok, a gyorsan elkészíthető kenyérporok, a feldolgozott sajtok gyakran tartalmaznak jelentős mennyiségű szervetlen foszfátot, ne együk gyakran ezeket. A vesebeteg amerikaiak számának növekedését észleljük az utóbbi időben, de nincs rá magyarázat, hogy miért. Azt gondoljuk, az is hozzájárulhat, hogyan jelennek meg a foszfátok a legkülönbözőbb élelmiszerekben, és hogyan szívódnak fel” – magyarázza More.

A hozzáadott foszfátok hatását aszerint lehet felbecsülni, mennyire emelik meg a vér foszforszintjét. Úgy lehet szabályozni a vesefunkciót –  és az összes típusú élelmiszert, amit elfogyasztunk -, hogy egy adag tejtermék, szervetlen foszfáttal a vér foszforszintjét 0,07 milligramm/deciliterrel fogja növelni, egy adag gabonaféle (fél csésze) 0,01 mg/dl-rel.

A kutatás ötvözte a felmérést a laboratóriumi mérésekkel. 2003 és 2006 között gyűjtötték a résztvevőket (a Nemzeti Egészség és Táplálkozási Felmérés alapján), megállapították, milyen élelmiszereket fogyasztanak, és hogyan befolyásolják azok a vér foszforszintjét. Majd rangsorolták az élelmiszereket, meghatározták a foszfortartalmat, a vér foszforszintjét laboratóriumi tesztekkel, a vesefunkciót a vér kreatinin szintjéből állapították meg.

A kutatók a legjelentősebb foszfátszint-emelkedést azokban az emberekben látták, akik hozzáadott mesterséges foszfátot tartalmazó tejterméket és gabonából készült terméket ettek. Egy kisebb mértékű emelkedést azok vérében is láttak, akik hozzáadott foszfát nélküli tejterméket ettek.

Az FDA (Food and Drog Administration – Élelmiszer és Gyógyszer Hivatal) jelenleg nem követeli meg, hogy az élelmiszergyártók különbséget tegyenek a mesterséges és természetes foszfátok között a címkén, sőt, egyáltalán nem követeli meg a foszfáttartalom feltüntetését.

“Reméljük, hogy az FDA fontolóra veszi, hogy az élelmiszergyártók a címkén feltüntessék a foszfor- és foszfát tartalmú adalékanyagokat” – mondja Suki, az Amerikai Nefrológiai Társaság volt elnöke. “A tájékozott fogyasztónak könnyebb lesz a jó választás.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/hm-fwa072015.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s