Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az idegsejtek meglepően kis csoportjának köszönhető a mozgástanulás

Posted by Suggestor - 2015. augusztus 4. kedd

Új mozgást úgy tanulunk, hogy az agy becslést végez a bejövő, elvárt érzékszervi információkról, és a kisagy arra használja ezt a becslést, hogy kiszámítsa a különbséget aközött amit szándékoztunk, és aközött, amit ténylegesen csináltunk.

A kiváló sportolók nemcsak a mozgáskoordinációjukban jobbak, de az agyuk is jobban hajtja végre ezt a fajta gyors becslést és a kiigazítást.

“Bizonyos ideje már tisztában vagyunk azzal, hogy a cerebellum – a kisagy – az agynak az a része, amely az érzékszervi információkat fogadja, majd megfelelő mozgásra vagy reagálásra késztet bennünket” – magyarázza Kathleen Cullen (McGill University, fiziológia tanszék). Azt nem tudtuk, mely neuronok követik nyomon az agyunkban a differenciát, ami aközött van, amit az agyunk elvár az érzékszerveinktől és a ténylegesen bejövő információ között – a mozgás-tanulás folyamán. Kutatásunk kimutatta, hogy ez a kikalkulált differenciát – az ‘érzékszervi jóslási eltérést’ – használja a minta gyors változtatásához, a neuronok kapcsolatához az új mozgásforma megtanulásához.”

“Egy tornásznak, miközben hátra szaltót csinál a gerendán, képesnek kell lenni pontosan kiszámítani, hol van és hova akar megérkezni. De a kutatás eredménye egyaránt fontos a sztrókban és a szklerózis multiplexben szenvedők, valamint orvosaik számára is.”

A kutatást makákó majmok segítségével végezték, amelyeknek speciális mozgásokat kellett megtanulniuk.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-08/mu-oeb080315.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s