Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az akupunktúra ugyanazokat a biológiai jelutakat használja, mint a fájdalomcsillapítók

Posted by Suggestor - 2015. augusztus 5. szerda

Állatokon kísérletezve a Georgetown University orvosi karának kutatói megállapították, hogy ugyanazokon a biológiai jelutakon futott végig a szignál, mint amit a fájdalomcsillapító szerek használnak – az embernél. Azt állítják a kutatók, hogy állatkísérleteik ezidáig a legerősebb bizonyítékot szolgáltatják az akupunktúra működésére, krónikus stressz esetén.

“Azt, hogy az akupunktúra hasznos, jól tudják azok, akik használják, de az ilyen bizonyíték nem állja meg a helyét, anekdotának tartják. Ez a kutatás … demonstrálja, hogyan működhet az akupunktúra az emberi szervezetben a stressz és a fájdalom – és esetleg a depresszió csökkentésében” – mondja Ladan Eshkevari, egyetemi tanár (farmakológia és fiziológia tanszék).

“Találtunk egy potenciális mechanizmust, és a kutatásnak ezen a pontján, most már embereken kell tesztelnünk, kettős vak, placebóval ellenőrzött klinikai kísérletben – ugyanazt a technikát, amit használtunk a patkányok viselkedésének akupunktúrával való befolyásolásánál” – magyarázza Eshkevari, aki aneszteziológus és diplomás akupunktőr.

Eshkevari és teamje felfedezte, hogy ha elektro-akupunktúrás technikát alkalmaznak egyetlen, de erős hatású akupunktúrás ponton – gyomormeridián 36-os pontján -, megváltoztatja az aktivitást a hipotalamusz-agyalapi mirigy-mellékvese (HPA) tengelyen, a krónikus stressz jelúton, ami kapcsolatban van a krónikus fájdalommal, az immunrendszerrel, a hangulattal és az érzelmekkel. A HPA tengely kezelése akupunktúrával csökkentette a stresszhormon termelést, amit a jelút választ ki. Ez a jelút kapcsolatban van a krónikus stresszre adott válasszal.

“Néhány antidepresszáns és szorongás ellenes gyógyszer ugyanezzel a mechanizmussal fejti ki terápiás hatását.”

Eshkevari azt is kimutatta, hogy az előzetes akupunktúrás kezelés elejét veszi a a HPA hormonszint növekedésének, amelyet a hideg kiváltotta fájdalom okoz a patkányoknál, és hogy ez a jótékony hatás – tartós.

A kísérletekhez a patkányokat négy csoportra osztotta: az első csoport elektro-akupunktúrás kezelést kapott, a második fals akupunktúrás kezelést, a harmadik nem kapott akupunktúrás kezelést, de stressz alatt volt, a negyedik volt a kontrollcsoport, amelyet sem fájdalomhatásnak, sem akupunktúrának nem tettek ki.

Az első csoportnál, a gyomormeridián 36-os pontjára adott akupunktúrás kezelés, percekkel a krónikus fájdalmat kiváltó hideghatás után hatásosnak bizonyult. Ugyanígy hatásosan meggátolta a stresszhormonok szintjének megnövekedését a megelőző akupunktúrás kezelés is.

Próbaképpen használtak egy olyan gyógyszert, ami blokkolta az akupuntúrás kezelést a HPA rendszerben, és a stresszhormon-szint mind a három, stressznek kitett csoportban egyenlő lett.

“Ez megerősítette, hogy az elektro-akupunktúra hatással van a HPA-rendszerre.”

A patkányok viselkedésének és a fehérjéknek az elemzése azt mutatta, hogy az akupunktúra képes elejét venni a stressz okozta hormon-elválasztásnak, és csökkenti a depressziós és szorongásos viselkedést a patkányoknál.

Az elektro-akupunktúrás kezelés a gyomormeridián 36-os pontján hatásos a krónikus stressz okozta depressziós és szorongó viselkedésben, állatoknál, foglalta össze Eshkevari.

“Ez a kutatás megadja a jövőbeni klinikai vizsgálatok kereteit, amelyben vizsgáljuk majd az akupunktúra hasznosságát a krónikus stresszhatások után vagy előtt.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-07/gumc-ais071615.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.