Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Az életünk emlékeit vissza lehet szerezni

Posted by Suggestor - 2015. augusztus 6. csütörtök

A Cardiff University kutatói kimutatták, hogy az emlékeink jóval robusztusabbak annál, semhogy örökre elveszhetnének. Azonosították azt agyi folyamatot, amelyik segíthet visszakapni az elfeledett emlékeket.

Az emlékeztetőkkel az amnéziát is vissza lehet fordítani, állítja Dr. Kerrie Thomas kutatásvezető, amit a patkányoknál egy olyan módszerrel okoztak, amiről a tudósok úgy vélték, teljes memória-törlést okoz.

“Annak ellenére, hogy olyan technikát használtunk, amelyről eddig azt gondolták, teljes amnéziát okoz, ki tudtuk mutatni, hogy erős emlékeztetők felhasználásával ez a memória visszanyerhető.”

Bár patkánykísérletek adták az eredményt, a kutatók remélik, hogy az embernél is hasonlóképpen működik a dolog, és a memória rendellenességben szenvedő emberek számára kifejleszthetnek majd alkalmas kezelést vagy gyógyszert.

“Ezek az állatkísérletek pontosan tükrözik azt, mi mehet végbe az emberben, és arra engednek következtetni, hogy az életünk emlékeit inkább csak elhomályosítják az új emlékek, ténylegesen nem törlődnek.”

“Most már annak tudatában gondolkozhatunk gyógyszeren vagy viselkedésterápián, amellyel kezelni lehet a memória problémákat, hogy nem fogjuk felülírni az emlékeket” – fűzte hozzá Dr. Kerrie Thomas.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-08/cu-sit080315.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s