Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A klímaváltozás nem kötődik a Nap természetes ciklusaihoz

Posted by Suggestor - 2015. augusztus 9. vasárnap

A Maunder-minimum, amit 1645 és 1715 között tapasztaltak, amikor kevés volt a napfolt, és kemények voltak a telek, kapcsolatra enged következtetni a nap tevékenysége és a klímaváltozás között.

Mindmáig az volt az általános feltételezés, hogy a naptevékenység fokozódott az utóbbi 300 évben – a Maunder-minimum vége óta -, a csúcspontját – a Modern Grand Maximumot – a 20. század végén érve el.

Ez a trend többeket arra a következtetésre indított, hogy a Nap jelentős szerepet játszhat a jelenlegi klímaváltozásban. Csakhogy a napfolt-számlálásban eltérések voltak a fennálló két módszer eltérő eredményei miatt.

Két módszer létezik: az egyik a Wolf Sunspot Number – Wolf Napfolt Szám (WSN), a másik a Group Sunspot Number, – a Csoportos Napfolt Szám (GSN) és a két módszer lényegesen eltérő szintet mutat a napfolt-tevékenységben 1885 előtt és 1945 körül. Ezt a zavaró különbséget küszöbölték most ki.

A Wolf Napfolt Szám (WSN) feljegyzései a legrégebbi idősorokat tartalmazzák a földi napfizikában, immár 160 éve változatlanul. Rudolf Wolf alkotta meg a módszert 1856-ban, figyelembe véve a napfoltok csoportjainak számát és a napfoltok teljes mennyiségét is a csoportokon belül.

1994-ben fölmerült a kérdés, vajon a WSN módszer helyes eredményt ad-e. A korabeli teleszkópok korlátozott lehetőségei miatt elképzelhető volt, hogy a kisebb foltokat nem vették észre.

Ekkor kidolgozták – és 1998-ban bevezették – az új módszert: a Csoportos Napfolt Számot (GSN), amellyel könnyebb dolgozni, és visszamegy egészen Galilei méréseiig. Ez az index kizárólag a napfolt-csoportok számán alapul.

A két módszer eredményei azonban eltértek. Az új módszer (a GSN) olyan mintázatot hozott ki, amely szerint a naptevékenység folyamatosan növekszik, a 18. századtól a 20. századig, míg a Wolf módszer nem jutott erre az eredményre. Az eltérések már túl nagyok voltak, nem maradhatott tovább fenn a két rendszer különbözősége.

A napfolt-számlálás újabb korrekcióját (Sunspot Number Version 2.0) Frédéric Clette a Világ Adat Központ igazgatója vezette, ennek eredményeként eltörölték a Modern Grand Maximumot. Ma már ugyanis nehéz volt megmagyarázni a klímaváltozást, amely a 18. századdal indult, végigkísérte az ipari forradalmat egészen a 20. század végéig, a Nap természetes ciklusaival.

A napfolt szám az egyetlen feljegyzés a szoláris ciklusokról évszázadokon át.

A napfolt-tevékenység növekedését mutató trend a 18. és a 20. század között számítási tévedés volt a Group Sunspot Number metódusban. Most, hogy a hibát kijavították, a naptevékenység relatíve stabilnak mondható az 1700-as évek óta.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-08/iau-csh080715.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s