Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Először is, ismerjük be, hogy változásra van szükség, mondja Ferenc pápa

Posted by Suggestor - 2015. augusztus 10. hétfő

Részletek Ferenc pápa július 9.-én, a népi mozgalmak világtalálkozóján (Expo Fair, Santa Cruz de la Sierra, Bolívia) elmondott beszédéből a Greenpeace Magyarország fordításában

“Nem vesszük észre, hogy valami baj van egy olyan világban, amelyben oly sok földműves föld nélkül marad, oly sok családnak nincs otthona, oly sok munkás jogfosztott. Ahol oly sok esztelen háborút vívnak, és testvéreink ellen az orrunk előtt követnek el gyilkos erőszakot. Ahol világunk talaja, vize, levegője és élő teremtményei folytonos fenyegetettségben léteznek.

Ne féljünk hát kimondani: változásra van szükség, változást akarunk!

Először is ismerjük be, hogy változásra van szükség.

És itt mindjárt világossá szeretném tenni, a félreértések elkerülése végett, hogy olyan gondokról beszélek, amelyek egész Latin-Amerika, sőt általában az egész emberiség problémái. Globális problémák, amelyeket ma egyetlen állam sem tud egymagában megoldani.
Ne féljünk hát kimondani: változásra van szükség, változást akarunk!

Írásban és szóban fölemlegettétek a kirekesztés és igazságtalanság számos megnyilvánulását, amit a munkahelyen, a lakóhelyen és az egész országban tapasztaltok. Sok és sokféle (a jogtiprás), ahogy ti is gyakran és sokféleképp felléptek ellenük. De van egy láthatatlan fonál, amely a kirekesztés minden egyes formáját összeköti: vajon fel tudjuk-e ismerni ezt?

Nem elszigetelt jelenségekről van szó. Ezek a romboló jelenségek egy globálissá növekedett rendszer részei. Vajon ráébredünk-e, hogy ez a rendszer az, amely ránk erőltette “profit mindenáron” mentalitását, amelyet nem érdekel sem a társadalom, sem a természet pusztulása?
Márpedig ha ez a helyzet, akkor – ismétlem – ne féljünk kimondani, hogy változást akarunk, valódi változást, rendszerszintű változást! Ez a rendszer mostanra elviselhetetlenné vált: elviselhetetlen a földművesek számára, elviselhetetlen a munkások számára, elviselhetetlen a közösségek számára, elviselhetetlen a népek számára…Maga a Föld is – ahogy Szent Ferenc mondaná nővérünk, a Földanya is – elviselhetetlennek találja.

Ti nap mint nap szembesültök az emberek életének viharaival. Elmondtátok nekem a törekvéseiket, megosztottátok velem a saját küzdelmeiteket, amit nagyon köszönök. Kedves Testvéreim, Ti kis dolgokban munkálkodtok, helyi környezetben, az igazságtalanság megnyilvánulásai közepette, amelyet azonban nemhogy nem fogadtok el, de tevékenyen ellenálltok azoknak, szembeszállva egy kirekesztő, megalázó, gyilkos bálványimádó rendszerrel.

Láttam, hogy fáradhatatlanul dolgoztok a kisparaszti gazdaságok földjeiért és terményeiért, birtokaikért és közösségeikért, egy emberhez méltóbb helyi gazdaságért, otthonaik és településeik urbanizációjáért; segítetek nekik saját otthonokat építeni és a helyi infrastruktúrát fejleszteni. Sok közösségi akciót indítottatok az olyan elemi és tagadhatatlanul szükséges jogokért mint a földhöz, hajlékhoz, munkához való jog.
Ide vagytok gyökerezve a földbe, a hivatalokba, a szakszervezetekbe, meglátjátok mások arcában önmagatokat, naprakész közelségben vagytok a gondokhoz és a hősiesség megannyi kis példájához: és ez tesz képessé benneteket a szeretet parancsának gyakorlására, nem elvek vagy elméletek alapján, hanem valódi, személyes találkozások által vezérelve. Nem elveket vagy eszméket szeretünk, hanem embereket szeretünk…

Létfontosságú, hogy törvényes jogaik védelmében a népcsoportok és társadalmi szervezeteik képesek legyenek a kirekesztő globalizációval szemben emberi alternatívát kínálni.

Változások magvetői vagytok. Isten adjon nektek bátorságot, örömöt, kitartást, és szenvedélyes elkötelezettséget a magvetés folytatásához! Legyetek bizonyosak abban hogy előbb-utóbb meglátjátok munkátok gyümölcseit.

A vezetőket pedig arra kérem, hogy legyenek találékonyak és mindenkor maradjanak a helyi valóságba gyökerezve, mert a Hazugság Atyja képes nemes szavakkal visszaélni, értelmiségi divatokat gerjeszteni, és ideológiai pózokban tetszelegni. De ha szilárd alapokra építkeztek, testvéreitek, a földművesek és őslakosok, a kirekesztett munkások és félreállított családok valós szükségleteire és élettapasztalatára, akkor biztosan jó úton fogtok járni.
Az örömhírt hirdető Egyháznak nem lehet és nem szabad távol maradnia ettől a folyamattól. Sok lelkipásztor és egyházközségi munkatárs vállal óriási feladatokat a világ kirekesztettjeihez csatlakozva és őket segítve, amint különböző egyesülésekkel és társulásokkal vállvetve működtetnek vállalkozásokat, építenek lakásokat, és nagy odaadással dolgoznak az egészségügy, sport, és a köznevelés területein. A népi mozgalmakkal való együttműködés – a kölcsönös tisztelet jegyében – bizonyára erősítené ezeket a törekvéseket, és támogatná az átalakulás folyamatát.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2015/08/04/eloszor-is-ismerjuk-be-hogy-valtozasra-van-szukseg

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s