Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha azt hiszed, hogy túlsúlyos vagy, tovább fogsz hízni

Posted by Suggestor - 2015. augusztus 11. kedd

Azok az emberek, akik elfogadják, hogy ők túlsúlyosak vagy éppen kövérek, nagy valószínűséggel tovább szedik fel a kilókat magukra, szemben azokkal, akiknek nincs tudomásuk arról, hogy súlyosabbak az orvos által javasoltnál, mondják a University of Liverpool kutatói.

14 000 felnőtt életét követték, akiket az Egyesült Államok, illetve az Egyesült Királyság három felméréséből választottak ki: az USA Nemzeti Longitudinális Felméréséből, amely a serdülőkortól a felnőttkorig kísérte a résztvevőket, a UK Nemzeti Gyermekfejlődési Felméréséből és az USA Középkorúak tanulmányából.

Elemezték annak az időperiódusnak az adatait, amikor a gyermek eléri a serdülőkort, és tudatossá válik benne a saját testsúlya – akár megfelel az a valóságnak, akár nem -, majd követték testsúly gyarapodásukat az időben.

Az Egyesült Királyság kutatása a résztvevőket 23 éves koruktól 45 éves korukig követte, a másik két felmérés rövidebb időn át: hét éven át, illetve kilenc-tíz évig.

Úgy találták, hogy az, aki túlsúlyosnak minősítette magát, nagyobb valószínűséggel számolt be ‘stressz miatti túl sokat evés’-ről, ami aztán tovább növelte a súlyát.

Dr. Eric Robinson (Liverpooli Egyetem Pszichológia Intézete) így magyarázza: “Annak elismerése, hogy az illető túlsúlyos, már önmagában stresszt okoz, ezért nehezebb egészséges döntést hozni az életmódjában – ami egyáltalán nem teszi könnyebbé  a közegészségügyi szakemberek munkáját.”

“Az ember azt várná, hogy ha egy emberben tudatosítjuk, hogy ő túlsúlyos, igyekszik az életmódját úgy igazítani, hogy leadjon pár kilót.”

“Fontos volna, hogy ne bélyegezzék meg őket. A ‘súlyos egyéniségek’ amúgy is testkép-elfogadással küzdenek. Ami nem is meglepő, ahogyan a túlsúlyról beszélni szoktunk a társadalomban.”

“Azt a formát, ahogyan beszélünk a testsúlyról, a túlsúlyról és a kövérségről, újra kell gondolnunk. Biztosan megvan a módja, hogyan tudnánk bátorítani az embereket, válasszák az egészséges utat az életmódjukban, és eközben ne állítsuk be a kövérséget valami szörnyű dolognak.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-08/uol-bya080615.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.