Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Milyen volna a Homo sapiens nélküli világ?

Posted by Suggestor - 2015. augusztus 25. kedd

Az a tény, hogy a nagytestű emlősök Afrikában képviseltetik magukat leggazdagabban, nem az éghajlattal vagy más környezeti tényezővel van összefüggésben, hanem a – múltbeli – emberi tevékenységgel. Ezt állapította meg egy új kutatás,  bemutatva, hogy nézne ki az emlősök elterjedésének térképe, ha a Homo sapiens meg sem jelent volna a Földön.
Az ember nélkül Észak-Európa valószínűleg nemcsak a farkasnak, a rénszarvasnak és a medvének , hanem az elefántnak és a rinocérosznak is otthona volna, mondják az Aarhus University (Dánia) kutatói.
Elemzésükben rámutattak, hogy a legutóbbi jégkorszak folyamán, majd az azt követő évezredekben azért tűntek el tömegesen a nagy emlősök, mert az ember megjelent a színen, és terjeszkedett.
A kutatók vizsgálatot végeztek arra nézve, milyen volna az emlősfajok természetes eloszlása a Földön, az ember múltbéli és jelenbeli hatása nélkül, az egyes fajok ökológiai, biogeográfiai és jelenlegi természeti környezeti igényeit tekintetbe véve. Felállították az emlősök fajgazdagságának világtérképét – az ember behatása nélkül.

„Észak-Európa nem az egyetlen hely, ahol az ember csökkentette az emlősök diverzitását, világszerte ez a helyzet. A legtöbb helyen nagy a veszteség az emlősfajok változatosságában ahhoz képest, ami természetes módon lehetne” – jelentette ki Jens-Christian Svenning professzor.

Az emlősök fajgazdagságát mutató világtérkép szerint Afrika az utolsó menedék, gyakorlatilag az egyetlen hely, ahol a nagy testű emlősök számos faja él.
De a kutatók által megrajzolt térképen sokkal nagyobb területen, sokkal nagyobb fajgazdagságban éltek a nagy emlősök: különösen Észak- és Dél-Amerikában, ahol most viszonylag szegényes a fajok változatossága.

„A legtöbb vadaspark ma Afrikában van, de természetes körülmények között legalább ennyi, ha nem több nagy testű állatfaj létezhetne más területeken is, például az Új Világban, Texasban és a szomszédos területeken, vagy Dél-Amerikában, Argentína északi területeitől Dél-Brazíliáig. A szafarik Afrikában vannak, de nem azért, mert ez a kontinens abnormálisan gazdag emlősfajokban,  hanem azért, mert az emberi tevékenységnek itt még nem sikerült eltörölnie a föld színéről a nagy testű állatok legtöbbjét.”

A legtöbb afrikai emlősfaj nem az optimális éghajlat vagy kedvezőbb környezet miatt létezik éppen Afrikában, hanem inkább azért, mert ez volt az egyetlen hely, ahonnan még nem irtotta ki az ember.
Az összes késő-negyedkori, holocén korszakbeli emlősállat eloszlását bemutató térkép, amit közkinccsé tettek a kutatók, lehetővé teszi más kutatóknak is tanulmányozni a fajok diverzitásának mintázatát. Jobban érthetővé válik, mi határozza meg egy terület fajainak összetételét.

Manapság különösen nagy számú emlős él a hegyekben. Ezt gyakran úgy magyarázzák, hogy a környezet változatosságának eredménye, különböző fajok fejlődtek ki a mély völgyekben és a magas csúcsokon.
Eszerint a kutatás szerint azonban ez a tendencia sokkal gyengébb.
„A hegyekre jellemző nagy biodiverzitás részben annak következménye, hogy a hegyek szolgáltak menedékül a fajoknak élőhelyük elpusztítása után, illetve a vadászok elől, nem pedig egyszerűen a természetes mintázat következménye. Példa erre az európai barna medve, amely ma gyakorlatilag csak a hegyekben él, mert kiűzték az emberek a könnyebben hozzáférhető, népesebben lakott, alacsonyabb területekről.”

Az írást a Diversity and Distributions (fajok változatossága és megoszlása) című folyóirat hozta.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-08/au-wht082015.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: