Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A bélbaktériumok önállóan képesek egészségesebbé tenni bennünket

Posted by Suggestor - 2015. augusztus 28. péntek

A halolajban bővelkedő táplálkozás egészen más baktériumokat hoz létre a bélcsatornában, mint a zsírtartalmú diéta. A zsír, a szalonna fogyasztása a Bilophilának nevezett baktériumok növekedését serkenti, ami a bél gyulladásával áll összefüggésben, míg a halolaj-diéta az Akkermansia muciniphila baktériumok bőségét teremti meg. Az Akkermansia muciniphila csökkenti a testsúly-növekedést, javítja a glükóz metabolizmust.

A kutatók átültették ezeket a mikrobákat más egerekbe, hogy megvizsgálják a hatást: hogyan befolyásolja az egészséget maga a baktérium. Az eredményből arra lehet következtetni, hogy a bélbaktériumokon is múlik a halolaj kedvező, illetve a sertés zsír betegségokozó hatása.

Azok az egerek, amelyekbe halolaj-diétán élő egerektől származó bélbaktériumokat ültettek be, védettnek bizonyultak a táplálkozási eredetű súlygyarapodás és a gyulladás ellen.
Ez azt mutatja, hogy a bélmikrobák független tényezőként szerepelnek a táplálkozási eredetű elhízásban.
„Azt akartuk meghatározni, vajon a bélbaktériumok közvetlenül hozzájárulnak-e a metabolikus különbségekhez, amit a táplálék okoz” – mondta Robert Caesar a Götheborgi Egyetem kutatója. „Bár a kutatást egereken végeztük, célunk az volt, hogy megállapítsuk, hogyan lehetne a metabolikus egészséget helyreállítani.”
A kutatás során az egerek egyik csoportját szalonnával, a másikat halolajjal etették 11 héten át, és figyelték az anyagcseréjüket. A szalonna evés a Bilophila baktérium szaporodását mozdította elő, ami gyulladáshoz vezetett, míg a halolaj az Akkermansia muciniphila baktérium bőségét okozta, ami javítja a cukor anyagcserét.
„Meg voltunk lepve, hogy a szalonna és a halolaj-diéta, noha ugyanakkora energiát képviseltek, és ugyanannyi volt mellettük a diétás rost, ami a bélbaktériumok elsődleges energiaforrása, alapvetően más bélbaktérium közösségek létrejöttéhez vezetett, és ez a közösség önmagában képes volt nagy hatást gyakorolni az egészségre.”
A következő kísérletsorozatban ürülék-átültetést végeztek, mind a két tábor esetében. Bebizonyosodott, hogy bélbaktériumokkal orvosolható a helytelen táplálkozás okozta egészségkárosodás.
Tovább kutatnak, szeretnék megállapítani, vajon az Akkermansia muciniphilát, ami az egészséget mozdítja elő, lehetséges volna-e probiotikus törzsként előállítani, és a táplálkozásba beilleszteni.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-08/cp-fob082415.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A bélbaktériumok önállóan képesek egészségesebbé tenni bennünket”

  1. uniohid said

    “,,, a halolaj-diéta az Akkermansia muciniphila baktériumok bőségét teremti meg. Az Akkermansia muciniphila csökkenti a testsúly-növekedést, javítja a glükóz metabolizmust.”

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s