Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Megtalálták, milyen úton jut be a plutónium és a többi radioaktív fém a szervezetbe

Posted by Suggestor - 2015. augusztus 29. szombat

A Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai nagy lépést tettek előre a radioaktív fémek biokémiájában, ami új utat nyithat a nukleáris balesetek sérültjeinek kezelésében.
Rebecca Abergel és munkatársai megállapították, hogy a plutóniumot és a többi aktinidát*  -radioaktív elemet – egy siderocalin nevű fehérje ismeri fel és szállítja be a sejtekbe. (A siderocalin normális esetben a vas megkötését végzi.)
*aktinidák: radioaktív fémek, ide tartoznak a 90-es tórium (Th), a 91-es protaktínium (Pa), a 92-es urán (U), a 93-as neptúnium (Np), a 94-es plutónium (Pu), a 95-ös americium (Am), a 96-os kűrium (Cm), a 97-es berkélium (Bk), a 98-as kalifornium (Cf), a 99-es einsteinium (Es), a 100-as fermium (Fm), a 101-es mendelévium (Md) a 102-es nobelium (No) és a 103-as laurencium (Lw).
Csak a tórium és az urán található meg jelentős mennyiségben a földkéregben, a többi elem legfeljebb csak nyomokban fordul elő, de mesterségesen előállítható.

Abergel és munkatársai nemrégiben kifejlesztettek egy vegyületet a radioaktív fémek ‘kisöprésére’ az emberi szervezetből, tavaly engedélyezte az FDA – Food and Drog Administration, Élelmiszer és Gyógyszer Hatóság – a klinikai vizsgálatokat.
Mindamellett továbbra sem volt világos,milyen úton kerülnek be, rakódnak le az emberi szervezetben a radioaktív fémek.

„Bár az köztudomású, hogy az aktinidák a sugárfertőzést követően gyorsan bejutnak a véráramba, majd lerakódnak a főbb szervekben, mint csont, a máj, a vese, de a molekuláris mechanizmus, amivel az emlősök szervezete felveszi ezt a mérgező nehéz fémet, feltáratlan maradt” – írja Abergel.
Ez a kutatás most feltárta az utat, amelyen a mérgező radioaktív fémionok bejutnak a sejtek belsejébe. Vesesejt kultúrát használtak a Berkeley laboratórium kutatói, azon mutatták ki, hogy a siderocalin könnyíti meg a radioaktív ionok bejutását a sejtekbe.
„Kimutattuk, hogy ez a fehérje képes a sejtekbe beszállítani a plutóniumot. Így aztán lehetséges, hogy ki tudunk fejleszteni egy másik stratégiát az aktinida-expozíció semlegesítésére. Ahelyett, hogy megkötnénk és eltávolítanánk a radioaktív anyagot a szervezetből, megakadályozhatnánk a felvételét.”
„Leírtuk az első fehérje struktúrát, ami tóriumot, plutóniumot, americiumot tartalmaz. Ezidáig nem volt olyan protein a Fehérje Adatbankban, amiben ezek az elemek szerepeltek volna.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-08/dbnl-ccp082615.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.