Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Polietilén mikroszemcsék milliói a kozmetikumokban, néha csak azért, hogy többnek látsszék

Posted by Suggestor - 2015. augusztus 30. vasárnap

A mindennap használt kozmetikai termékek és tisztítószerek hatalmas mennyiségben tartalmaznak műanyag szemcséket, amelyek aztán kijutnak a környezetbe és károsítják a vízi élőlényeket, állapították meg a Plymouth University kutatói.
Egyes termékek, például egy arcradír minden egyes használatakor 100 000 apró műanyag szemcse kerül ki a környezetbe.
A szemcséket térfogatnövelő szernek vagy súrolószernek rakják bele.
A kutatók becslése szerint ezen az úton – a kozmetikumokkal – 80 tonna mikroszemcse mosódik bele évente az óceánba – egyedül az Egyesült Királyságban.
„Döbbenten láttam, milyen óriás mennyiségű műanyag mikroszemcsét tartalmaznak a minden nap használt kozmetikumok” – mondta Imogen Napper PhD hallgató, aki a tengerbiológus Richard Thompson professzorral együtt vezette a kutatást.”

“Az Egyesült Királyságban jelenleg 80 -féle olyan arcradír van a piacon, amelyik műanyag szemcséket tartalmaz. Néhány cég jelezte, hogy önként ki fogják vonni a mikroszemcséket a termékeikből. A fogyasztó édeskeveset tehet a szennyezés megelőzésére.”
A műanyag mikroszemcséket a természetes tisztító, elhalt hámsejteket eltávolító anyagok helyettesítésére tették termékekbe: a kéztisztítókba, szappanokba, fogkrémekbe, borotválkozó habokba, fürdőhabokba, samponokba és napvédő krémekbe.
Eközben egyre gyűlnek a bizonyítékok arról, hogy a tengervízben már ma is nagy mennyiségű műanyag található, és körülbelül 700 tengeri élőlény-fajnál megállapították, hogy természeti környezetében  a szennyező anyagok 90 százaléka műanyag.
A kutatáshoz kiválasztottak néhány arcradírt, amelyeknek összetevői között felsorolták a műanyagot, és vákuumos szűréssel kinyerték belőle a műanyag szemcséket. A további elemzést elektronmikroszkóppal végezték. Az elektronmikroszkóp kimutatta, hogy a termék minden 150 milliliterében valahol 137 000 és kétmillió nyolcszáz ezer között van a mikroszemcsék mennyisége.
Richard Thompson professzor, aki a tengerek elszemetesedését vizsgálja immár 20 éve, megjegyzi:
„Ezeket a termékeket használva, szükségtelenül elszennyezzük az óceánokat. … Korábbi kutatásaink már megmutatták, hogy a műanyag mikroszemcséket megehetik a halak és a kagylók, és a laboratóriumi kísérletek szerint negatív hatással van ezen élőlények szervezetére.”

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-08/uop-rdm082615.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.