Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A biztonságosnak mondott légszennyezés is árt a szívnek

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 1. kedd

(Az origo.hu írása)
A levegőben lebegő szennyező részecskék és a nitrogén-dioxid még akkor is növeli a súlyos szívroham kockázatát, ha nem éri el az európai ajánlások szerint veszélyesnek számító szintet, hangzott el az Európai Kardiológiai Társaság kongresszusán.

„A légszennyezés drámai egészségügyi következményeit először 1930-ban írták le Belgiumban, a Meuse-völgyi köd nyomán” – mondta dr. Jean-Francois Argacha, a brüsszeli egyetemi kórház (UZ Brussel-Vrije Universiteit Brussel) kardiológusa. „A légszennyezettséget napjainkban a WHO a mortalitás egyik leginkább kerülendő okának tekinti.”
Nemcsak a tüdőre káros a légszennyezés

„A légszennyezés tüdőbetegséget okozó és rákkeltő hatásai mellett a szív- és érrendszeri halálozás kockázatát is megnöveli.”

„A hosszú távú következmények mellett a legújabb kutatások arra utalnak, hogy a légszennyezettségnek való rövid idejű kitettség is kiválthat bizonyos kardiovaszkuláris eseményeket, például stroke-ot, szívelégtelenséget vagy szívizominfarktust” – folytatta dr. Argacha.
A legrosszabb prognózisú infarktus

A mostani tanulmány a rövid távú légszennyezettség úgynevezett ST-szegmens emelkedéssel (az EKG görbén megjelenő abnormális jel) járó szívinfarktusra (STEMI) gyakorolt hatását vizsgálta. Ennek a szívizominfarktusnak (a szívkoszorúér érrög miatti elzáródása okozta szívizom-károsodás) a legrosszabb a prognózisa.

A környező légszennyezést a lebegő részecskék és a gáznemű szennyezők, például a kén-dioxid (SO2), a nitrogén-dioxid (NO2) és az ózon (O3) okozzák. A finom részecskeszennyeződés (PM2,5) képes lejutni az alsó légutakba, és nagy mennyiségű mérgező vegyületet visz be a szervezetbe. Ez és a nitrogén-dioxid elsősorban a fosszilis üzemanyagok elégetésekor (erőművekben vagy gépjárművekben) kerül a levegőbe.
Már egynapos kitettség is növeli az infarktus kockázatát

A belga kutatók kimutatták, hogy a környező PM2,5 koncentrációjának 10 μg/m3 emelkedése 2,8%-kal, míg ugyanekkora nitrogén-dioxid-szint növekedés 5,1%-kal emeli a STEMI előfordulási gyakoriságát.
„A STEMI és a légszennyezettség közti összefüggést egynapos kitettségen belül figyeltük meg”- mondta dr. Argacha.
Az emelkedés annak ellenére kimutatható, hogy a légszennyező anyagok koncentrációja az európai légminőségi egészségügyi határértékeken belül maradt.”

(A légszennyezettség megengedett határértéke az EU-ban 35 μg/m3/24 óra PM2,5 szennyezettségre, és 200 μg/m3/1 óra nitrogén-dioxid szennyezettségre.)

„Ez az első tanulmány, amely légszennyezettség hatását vizsgálta nemzeti szinten a STEMI előfordulási gyakoriságára. A nitrogén-dioxidnak még a lebegő finom részecskékét is felülmúló káros hatása új népegészségügyi megfontolásokat tesz szükségessé” – összegezte az eredményeket dr. Argacha.
Forrás: http://www.origo.hu/egeszseg/20150830-legszennyezes-legszennyezettseg-sziv-es-errendszeri-betegsegek-szivinfarktus-szivroham.html

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s