Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Súlyos mérgezés fenyegeti Csallóközt

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 1. kedd

Ökológiai katasztrófa fenyegeti a Csallóközt, megmérgezhetik Európa egyik legnagyobb föld alatti ivóvízkészletét, ha a pozsonyi kormány tovább halogatja a talajba szivárgó, hatalmas mennyiségű arzén, cián, mangán és más veszélyes anyag eltávolítását – verték félre a harangot a szlovákiai szakemberek.

„Peter Ziga környezetvédelmi miniszter szerint felmérték a helyzetet, keresik a megoldást az egyelőre csupán helyi jellegű probléma megoldására. A tárca és a kabinet nem tudatosítja, vagy pedig szándékosan bagatellizálja a helyzetet, holott elemzéseink szerint a talajvíz szennyezettsége már kilenc kilométernyi” – idézi a Denník N szlovák újság Alena Trancíkovának, a pozsonyi vízművek környezetvédelmi szakértőjének a megállapítását.
Tavaly a Novy cas újság oknyomozó riportja derített fényt arra, hogy ötven évvel ezelőtt, az akkori pozsonyi Dimitrov Vegyi Művek (CHZJD) illetékesei a közeli, Pozsonyvereknyei (Vrakuna) Kis-Dunának a mederelterelés miatt kiszáradt egyik ágába, hordókba zárva nagy mennyiségű nehézfémet és mérgező anyagokat helyeztek el, majd pedig az egészet elföldelték.

Évek múltán a hordók egyre nagyobb mértékben szivárogni kezdtek, valószínűleg azért is, mert a bősi vízerőmű és a közeli felvízcsatorna üzembe helyezése után a múlt század kilencvenes éveitől a térségben megemelkedett a talajvíz szintje. A Dimitrov Vegyi Műveket a rendszerváltás után Andrej Babis szlovák milliárdos – jelenlegi cseh gazdasági miniszter és kormányalelnök – cége, az Agrofert privatizálta, és a nevét Istrochemre változtatta.

Az új tulajdonos arra hivatkozik, hogy a súlyos szennyezést nem ők okozták, ezért nincs semmi tennivalójuk. A pozsonyi tárcavezető elismerte, hogy az államnak kell cselekednie: „Két lehetséges megoldást mérlegelünk. Ha elhordanánk és biztonságos helyen ártalmatlanítanánk a szennyezett talajt és a szivárgó hordókat, a munkálatok legalább 18 hónapig tartanának, és több mint 110 millió eurót emésztenének fel. A másik változat jóval olcsóbb. Leszigetelnénk a szennyezett területet, hozzávetőleg 20 millió eurós költséggel, jórészt uniós forrás felhasználásával. Ez a kapszula egy évszázadig biztonságosan megvédné a területet a további szennyezéstől. Abban bízom, hogy ezalatt az elkövetkező nemzedékek sokkal korszerűbb és biztonságosabb megoldást találnak majd, esetleg még a termelésben másodlagosan hasznosíthatják majd ezeket az anyagokat” – közölte Peter Ziga.

Egyébként a magyarok által is lakott Pozsonyvereknyén, valamint már Pozsonypüspöki (Podunajské Biskupice) egy részében is az illetékes hatóság betiltotta a kertek locsolását kútvízből, amelyben néhány helyen akár Parkinson-kórt is okozó mérgező anyagokat mutattak ki. Nagy Gyula, az egyik helyi lakos, a Novy cas munkatársainak elmondta, hogy a kútvízük kénes szagú, piszkos, ezért sokan abbahagyták a hobbikertészkedést is, mert nem engedhetik meg maguknak, hogy a drága vezetékes vizet használják locsolásra.

Forrás: http://www.greenfo.hu/hirek/2015/08/26/hatalmas-mergezes-fenyegeti-a-csallokozt

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.