Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A futók euforikus hangulatát a leptin szint csökkenése okozza

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 2. szerda

Az eufóriát, ami az edzés közepe táján elfogja a futókat, a jóllakottsági hormonnak – a leptinnek – köszönhetik a futók, állapította meg egy kutatás.
Az a kísérleti egér, amelyiknek a leptin kevesebb szignált küldött az agyába, kétszer annyit futott a mókuskeréken, mint a közönséges egér. A kutatók arra következtetnek, hogy a leptin szint esése éhségről küld jelet az agy élvezet-központjának, ezzel váltja ki a futás  – ‘élelemkeresés’ – jutalmazó hatását.
„Kutatási eredményeink alapján úgy véljük, hogy a leptin szint esése növeli a fizikai aktivitás iránti motivációt, a felfedezés, az élelemkeresés érdekében” . mondja Stephanie Fulton a University of Montreal munkatársa. „Azt a következtetést is megkíséreljük, hogy az alacsonyabb leptin szintű emberek, mint a maraton futók, valószínűleg sokkal hajlamosabbak a futás jutalmazó hatásának érzékelésére, ezért inkább készek arra, hogy eddzenek.”
A leptin fehér zsírsejtek termelte hormon, amely akkor küld jelet az agynak, ha a szervezet elegendő üzemanyaggal és energiával rendelkezik.
Az alacsony leptin szintről korábban már kimutatták, hogy köze van az edzésfüggőséghez, a jó maraton-időkhöz, és összefüggésben van az egerek futási sebességével és időtartamával.
A fenti összefüggések ellenére, a leptin szerepét, amit a futók eufóriájában játszik, különösen a hosszú távú, kitartást igénylő futásban, nem sikerült tisztázni.
Fulton és csapata erre a célra genetikailag módosított egereket használt, amelyekből hiányzott a leptinre érzékeny fehérje (STAT3), amely a leptin szignált küldi az idegsejtekbe, hogy kibocsássák a jutalmazó kémiai anyagot, a dopamint.
Míg a közönséges egér 6 kilométert tud futni naponta a mókuskeréken, a STAT3-hiányos egér 11 kilométert futott naponta.
„Azon töprengünk, hogy az általunk leírt mechanizmus az anorexiával kapcsolatos hiperaktivitásban is részt vehet” – fűzte hozzá Fulton.
A következő kutatásokban Fulton azt a feltételezését fogja tesztelni, hogy kapcsolatban áll-e a futás jutalmazó funkciója az élelemkereséssel.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/cp-bfh082615.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s