Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A sikeres városokra a sűrűn beépített belváros és a hozzá csatlakozó óriási parkok a jellemzők

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 3. csütörtök

Régóta vitáznak a tudósok arról, hogy vajon melyik a jobb megoldás a városépítészetben: a sűrűn beépített terület, nagy parkokkal, ahogy Európában és Japánban szokás, vagy a kiterjedt külvárosok kertekkel, kisebb parkokkal, ahogy Észak-Amerikában és az ausztrál városokban látjuk.
Fontos kérdés ez, mert a világ népességének már több mint a fele városokban él, és egyre több ember áramlik a városokba. Hogyan lehet elhelyezni a növekvő számú lakosságot, megtartva az egészséges városi környezetet, az ökoszisztéma szolgáltatásait?
Kutatások kimutatták, hogy a városi zöldterületek, a fák létfontosságúak az ember számára: megelégedettséget, örömet és egészséget adnak, amellett, hogy felszívják a csapadékvizet és tárolják a szenet.
A University of Exeter és a Hokkaido University kutatói kilenc esettanulmányt elemeztek a világ kilenc városáról, azzal a céllal, hogy megállapítsák, hogyan érinti a városépítés módja a város funkcionálását.
Arra a következtetésre jutottak, hogy a sűrűn beépített város, hatalmas parkokkal – vagy természetvédelmi területekkel – a lehető legjobb megoldás, az nyújtja a legtöbb hasznot.
Dr. Iain Stott, a cikk első szerzője, a University of Exeter környezeti és fenntarthatósági intézetének munkatársa ezt mondja:

„Minthogy a világ népessége növekszik, növekedniük kell a városoknak is, sőt újakat is kell építeni, de olyan módon, hogy az a leginkább fenntartható legyen az ökoszisztéma számára, és a lehető legtöbb hasznot nyújtsa a városlakóknak. Kutatásunk úgy találta, hogy a kompakt fejlesztés, ami nagy, szabad zöldterületeket foglal magába a legfontosabb az ökoszisztéma szolgáltatásainak szemszögéből. A városlakóknak akkor nyújtja a város a legtöbb hasznot, ha a nagy parkok létesítését kombinálják a beépített területek zöldítésével, az utcák fásításával, apróbb parkokkal, kertekkel.”
„A jövő városfejlesztését muszáj nagyon gondosan tervezni, az egész várost figyelembe vevő politikával, a lehető legjobb eredményre törekedve” – fűzte hozzá Kevin Gaston professzor (University of Exeter).
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/uoe-lp082715.php

Reklámok

Egy hozzászólás to “A sikeres városokra a sűrűn beépített belváros és a hozzá csatlakozó óriási parkok a jellemzők”

  1. uniohid said

    “…a sűrűn beépített város, hatalmas parkokkal – vagy természetvédelmi területekkel – a lehető legjobb megoldás, az nyújtja a legtöbb hasznot.” : )

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s