Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Aggasztó mértékű a talajerózió az Európai Unióban

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 4. péntek

Az a tény jelzi a probléma súlyát, hogy 100 év alatt mindössze 1 cm új talaj keletkezik a mérsékelt égövben, természetes környezeti feltételek mellett, a füves pusztákon.

Európában 970 millió tonna talajt sodor le a víz évente. Ez megfelel méretben Berlin nagyságának, ha úgy vesszük, hogy 1 méter mélységű talaj veszne el, és megfelel Belgium méretének, ha úgy vesszük, hogy 1 centiméternyi talaj a veszteség.

Az esővíz okozta talajerózió a legfőbb oka Európában a talajvesztésnek, a többi eróziós folyamathoz, például a szélerózióhoz viszonyítva.

A legnagyobb veszteséget Olaszország (8,46 tonna hektáronként), Szlovénia (7,43 tonna hektáronként) és Ausztria (7,19 tonna hektáronként) szenvedi el évente. Legnagyobbrészt a mezőgazdasági területek érintettek a földvesztésben, míg az erdők a legkevésbé (mindössze 1 százalékban).

Míg évente 2,46 tonna talajt veszítünk el hektáronként az Európai Unióban, átlagosan csak 1,4 tonna talaj keletkezik hektáronként.
Speciális védelmi intézkedésekre van szükség, a fenntartható földművelés finanszírozására, hogy a művelhető területek négy millió hektárját, ahol a talaj veszteség a legnagyobb, évente 5 tonna/hektár, meg tudjuk óvni.
A talajerózió károsítja az ökoszisztémákat, az élelemtermelést, az ivóvíz minőségét, a fajok sokféleségét és csökkenti a széntároló képességet.
Az Európai Bizottság kutatóintézetének becslése szerint fenntartható talajhasználattal 2050-re csökkenhet a talajerózió, főként az erdőterületek növekedése következtében. Ugyanakkor, növekedni fog a művelhető területekre nehezedő nyomás az élelmiszer- és az üzemanyag termelés miatt, ami kiegyenlíti az előbbi csökkenést. (Hacsak nem alkalmaznak több fenntartható földművelő módszert.)
Eközben a klímaváltozás miatt – a becslések szerint – a talajerózió nőhet 10- 15 százalékkal, a csapadékvíz hatására.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/ecjr-sat090215.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.