Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A PM 2,5 – a finom por – közvetlenül okozza a máj szerkezetének kóros elváltozását

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 6. vasárnap

Negatív hatással van a májra a levegőszennyezés, állítják Kezhong Zhang és munkatársai, a Wayne State University molekuláris genetikai központjában. A máj elveszti eredeti szerkezetét, átépül,  májfibrózis alakul ki, nem képes a máj  ellátni a feladatát.
A májfibrózis összefügg a metabolikus betegséggel és a májrákkal.
A levegőszennyezettségnek ezidáig a tüdő szöveteire és a szív- és érrendszerre gyakorolt hatását vizsgálták a tudósok, de Dr. Zhang új kutatási területre bukkant: a légszennyezettségnek a májra mint a legnagyobb méregtelenítő szervre gyakorolt hatását kutatta.
Zhang laboratóriuma kimutatta, hogy a PM2,5 nagy koncentrációban való belégzése közvetlenül károsítja a májat, elindítja a májfibrózis kóros folyamatát.

A PM2,5 finom szemcséjű por, melynek átmérője kisebb 2,5 mikrométernél. Összetett keverék, porszemekből és gázokból áll, javarészt dízelmotorok és benzinüzemű motorok bocsátják ki, de hozzákeverednek az útfelület kopásából, az autógumik és a fékek kopásából eredő anyagrészecskék is.

Ez az apró, lebegő por a legmérgezőbb összetevő a légszennyezettségben. Kutatások bizonyították, hogy a PM2,5 magas koncentrációjának kitett népességnek nagy a kockázata szívbetegség és anyagcsere betegségek kialakulására.

Dr. Zhang csapata rövid távú és hosszú távú állatkísérletet folytatott a reálisan megtalálható PM2,5 koncentrációjú levegő belélegzésének hatásával kapcsolatban. Ilyen koncentrációnak vannak kitéve a városi területek lakosai, például Detroité, amelyik az egyik legszennyezettebb, legporosabb város az Egyesült Államokban – az Amerikai Tüdőgyógyászai Társaság éves levegőminőségi beszámolója szerint.

A kísérleti állatoknál már 10 hetes expozíció után kifejlődött a májfibrózis. Molekuláris és sejtszintű analízissel a kutatók felfedezték azt a stressz-szenzort a sejtmembránon, amellyel a PM2,5 kiváltja a gyulladásos stressz-választ. Ez elindítja és előmozdítja a kollagén lerakódást a májban (a TGF béta növekedési faktor aktiválásával), ami a fibrózis lényege.
„Kutatásunk nagy hatással lesz a szennyezett levegőjű környezetben élő lakosság egészségügyi ellátására. A ,májfibrózis a krónikus hepatitisz vírusfertőzés, elhízás, alkoholizmus és autoimmun betegségek által okozott krónikus májbetegségnek egy előrehaladott stádiuma. Mi most bebizonyítottuk, hogy a levegő szennyezettsége, specifikusan a PM2,5 szennyezettség független kockázati tényező a májfibrózisban.
A gépkocsivezetőkön és az autógyári munkásokon kívül, akiknél folyamatosan figyelni kell a májenzim szintet, „az orvosoknak, egészségügyi szakembereknek monitorozniuk kellene a májbetegségeket, és kidolgozni egy populáció szintű májbetegséget megelőző stratégiát, a szennyezett levegőjű városi környezetben” – figyelmeztet Dr. Zhang.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/wsu–wsd090215.php

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: