Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A szeretet és a kevesebb kontroll gyermekkorban boldogabbá tesz felnőtt korban

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 7. hétfő

A meleg, gondoskodó légkörben, kevéssé kontrolláló szülőkkel felnövő gyermekek boldogabbak lesznek egész felnőtt életükben – állítják a University College London kutatói.
A kutatók egy sor olyan jelzést találtak a mentális egészséggel kapcsolatban felnőtt korban, ami mind a gyermekkori környezetre, bánásmódra utal vissza.

A kutatók 5362 brit embert – tizenhárom és hatvannégy év közöttieket – kérdeztek meg egy reprezentatív felmérés során (Nemzeti Egészség és Fejlődés Felmérés), a mentális egészségükre vonatkozó adatokat gyűjtve róluk.
A 25 kérdésből álló kérdőívben a gyermeknevelés három különböző aspektusára kérdeztek rá: a szülőkhöz fűződő kapcsolatra (megértették problémáimat, gondjaimat), a pszichológiai kontrollra (mindent ellenőrizni akartak, amit csak tettem) és a viselkedési kontrollra (olyan gyakran mehettem el otthonról, amilyen gyakran csak akartam). Az állítással való egyetértés mértékét mérték a kutatók.

A felnőttek retrospektíve töltötték ki a kérdőívet, visszaemlékezve, hogyan bántak velük a szüleik 16 éves koruk előtt.
A kutatás igyekezett kiküszöbölni a zavaró tényezőket: a szülőtől való távollétet, a gyermek társadalmi osztályát, az anya mentális állapotát, a felmérésben résztvevő személyiségvonásait.

Megállapítást nyert, hogy azok a személyek, akik felett a szüleik nagyobb pszichológiai ellenőrzést gyakoroltak, lényegesen gyengébb mentális egészséggel rendelkeztek felnőttként – főként 60-64 éves korukban. Ez a hatás annyira erős volt, hogy a kutatók egy közeli barát vagy rokon halálához tudták csak hasonlítani…

„Úgy találtuk, hogy azok az emberek, akiknek szülei szeretettel és gondoskodással vették körül gyermeküket, elégedettebbek voltak az életükkel és jobb volt a mentális egészségük, mind korai, közép, mind késő felnőttkorukban” – magyarázta Dr. Mai Stafford szociál-epidemiológus.

A pszichológiai kontroll korlátozza a gyermek függetlenségét, kevésbé teszi képessé a magatartása szabályozására, mert nem engedi meg számára a saját döntést, nem járhatja a saját útját, betör a privát szférájába és a függőséget támogatja – a függetlenség helyett.
Más kutatásokból tudjuk, hogy ha a gyermeknek szilárd érzelmi kapcsolata van a szüleivel, könnyebben lesz képes szilárd kapcsolatokat kiépíteni felnőtt korában.

„A szülők adnak nekünk stabil bázist, ahonnan felfedezhetjük a világot, míg a meleg és problémáinkra mindig válaszoló kapcsolat a társas kapcsolatokat és az érzelmi fejlődést mozdítja elő. Ezzel szemben a pszichológiai kontroll korlátozza a gyermek függetlenségét, aki így kevésbé lesz képes szabályozni saját viselkedését.”

Dr. Stafford hozzáfűzte: „az a politika, amelyik csökkenti a szülőkre nehezedő gazdasági és egyéb nyomást, segíthet előmozdítani a gyermekeikkel való jobb kapcsolatot. A munkára és a családra fordítható idő egészséges egyensúlya nem kevésbé fontos, mivel a szülőknek időre van szükségük a gyermekeikkel való kapcsolat fenntartásához.”

Forrás: http://www.medicalnewstoday.com/articles/298898.php

Egy hozzászólás to “A szeretet és a kevesebb kontroll gyermekkorban boldogabbá tesz felnőtt korban”

  1. uniohid said

    „az a politika, amelyik csökkenti a szülőkre nehezedő gazdasági és egyéb nyomást, segíthet előmozdítani a gyermekeikkel való jobb kapcsolatot.” – Így.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.