Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Ha valamire kényszerítjük az agyunkat, azzal gyengítjük a memóriánkat

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 10. csütörtök

Ha valamit éppen meg akarunk tenni, de a cselekvést valamilyen okból törölnünk kell, az gyengíti a memóriát, állítják a Duke University kutatói.

Az emberek és a főemlősök kiválóak a ‘válasz gátlásának’ nevezett tevékenységben. Kifinomult agyunk lehetővé teszi még azt is, hogy az út ellenkező oldalán hajtsunk, bár ez nem könnyű: idegen ország forgalmi előírásaihoz alkalmazkodni.

A Journal of Neuroscience c. folyóiratban megjelent írás abba avat be bennünket, hogyan befolyásolja ez a képességünk: egy cselekvés gátlása – ami hétköznapi életünknek mindennapi eseménye –, agyunk egyéb területeit, például a figyelmet és az emlékezést.

Az elmúlt évben Tobias Egner a Duke Egyetem pszichológia és idegtudomány központjának tanársegédje, kísérletet végzett ezzel kapcsolatban. A résztvevőknek számítógépen egy feladatot kellett elvégezniük: meg kellett nyomni egy gombot, ha férfi arcot látnak, és visszatartani magukat a gomb megnyomásától, ha női arcot látnak. (A résztvevők egy csoportjának épp a fordítottját kellett csinálnia.)

Összesen 120 különböző arcot mutattak nekik.
Öt perces kikapcsolódás után, aminek semmi köze nem volt az arcokhoz, a résztvevőktől memória teszt elvégzését kérték: újra az arcokat látták, de most azzal a megjegyzéssel, mutassanak rá, melyik ismerős az előző feladatból, és melyik új.

„Mi magunk sem tudtuk, mi sül ki ebből. Hiszen úgy is gondolkodhatunk, hogy ha törlünk egy stimulust, – ha többet kell foglalkozni egy arccal –  azzal az arcot  még emlékezetesebbé tehetjük” – mondta Egner.

De az ellenkezője történt: a résztvevők rosszabbul emlékeztek azokra az arcokra, amelyekre nem kellett a gombot megnyomniuk.
A mostani kutatás ugyanilyen eredményt hozott, de most az okát is tudni szerették volna.

Az egyik lehetséges magyarázat az volt, hogy a válasz visszatartása (a gomb nem megnyomása) ‘leszívta’ a figyelmüket. Ezt a feltételezést funkcionális mágneses rezonanciás képalkotó – fMRI – vizsgálattal tesztelték, miközben a kísérleti személyek a feladatot végezték.

A vizsgálatok azt mutatták, hogy a később elfelejtett arcok ugyanazok voltak, amelyekről az fMRI kimutatta, hogy aktiválódott egy ismert gátló hálózat az agyban.
Úgy gondolják, ez segít megmagyarázni a kísérleti személyek emlékező képességének hiányosságait.

A válaszadás gátlása csak egy az agyunkra kényszerített sokféle kontroll közül: ott van például a gyors feladatváltás. Egner csoportja most azt tanulmányozza, hogy a gyors feladatváltás hogyan befolyásolja a memóriát.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-08/du-ssm082615.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

w

Kapcsolódás: %s