Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

Egy jó hír: a Déli-óceán megnövelte széndioxid felvételét

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 11. péntek

Az 1990-es évektől a 2000-es évekig a Déli-óceán széndioxid tároló képessége gyengült, ezért keltett nagy érdeklődést tudományos körökben, hogy a mérések és elemzések szerint az utóbbi 13 évben – több széndioxidot vett fel.
A Föld óceánjai nagyon fontos elnyelő helyei az ember termelte széndioxidnak. Közel a negyedét szívják fel minden évben a teljes széndioxid kibocsátásnak.
Az óceánok közül a Déli-óceán különösen fontos szerepet tölt be:
„Bár csak 26 százalékát teszi ki a Déli-óceán az óceánnal borított területnek, közel 40 százalékát nyeli el az összes antropogén (emberi eredetű) széndioxidnak” – állapította meg David Munro a Colorado Bouder Egyetem tudósa.
A Dél-Amerika csücskétől az Antarktiszi-félsziget csúcsáig tartó területen, a Drake-átjáróban végeztek méréseket a kutatók. Ennek a rendkívül szeles helynek az időjárása volt a kritikus eleme a kutatásnak, itt kellett télen-nyáron, 13 éven át méréseket végezniük.
A létrejött adatbank a lehető legsűrűbb idősor az Déli-óceán szénfelvételéről.
Kémiai méréseket végeztek a légkör és az óceán felszínének széndioxid koncentrációjáról.
A több mint egymillió óceán-felszíni megfigyelést elemezve, a kutatóknak úgy tűnt, hogy különösen a Drake-átjáró déli felén, télen erősödött a szénelnyelés.
Bár a kutatók nem ismerik a pontos mechanizmusát ennek a változásnak, „valószínű, hogy télen a felkavarodó mély víz, amelynek évszázadokon át nem volt érintkezése a légkörrel, az játssza a fő szerepet” – magyarázta Munro.
A zürichi ETH kutatóközpont tudósai is tanulmányozták a Déli-óceán felszíni vizeinek széndioxid tartalmát, három évtizedre visszamenőleg, a Déli-óceán összes vizén a 35. szélességi foktól délre. Ezek az adatok is azt mutatták, hogy a felszíni víz széndioxid tartalma növekszik, lassabban, mint a légköri érték, ami annak a jele, hogy a Déli-óceán hatékonyabbá vált a légköri széndioxid kivonásában.
Ezek az eredmények ellentétben állnak a korábbiakkal, amelyek azt mutatták, hogy a Déli-óceán szén-elnyelő képessége stagnált vagy csökkent az 1990-es évek elejétől a 2000-es évek elejéig.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/agu-sor091015.php

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s