Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A nagy szem, fejlett látórendszer sok erőforrást emészt föl

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 13. vasárnap

Már régóta kapcsolatba hozták a kutatók a fejlett agyat a nagy energiafogyasztással. Minél fejlettebb agya, idegrendszere van egy állatnak, annál jobban rá van utalva a fenntartó környezetre: a jó hozzáférésre a megfelelő tápanyagokhoz. Mert egy szervbe való beruházás csak a többi – az abban a környezetben kevésbé fontos – szerv rovására történhet.

A svéd Lund Egyetem kutatói konkrét méréseket végeztek, kikalkulálták, hogy a felszíni vizekben élő mexikói barlangi lazac jól fejlett látórendszerének mekkora az energiafogyasztása.
A felszínen élő barlangi lazacot és föld alatti vizekben élő rokonát, a barlangi vaklazacot tanulmányozták, így össze lehetett hasonlítani a két halfaj energia költségét. A barlangi vaklazac ugyanis sötétségben, tápanyagban szegény környezetben él, nincs szüksége a látásra, a szeme visszafejlődött.
Ezzel szemben felszínen élő rokonának nagy szemei vannak, de sokkal jobb a táplálékhoz való hozzáférése is.

„A mexikói barlangi lazacnál a mérések kimutatták, hogy a látórendszere 5 és 15 százalék közötti mértékben részesül az állat teljes energiafogyasztásából – a hal korától függően. Ez hihetetlenül magas érték! Az evolúció folyamán ez a mexikói halfaj elveszítette a szemét és a vizuális információ feldolgozásának agyi területét, kétségkívül a fenntarthatatlan energiaigény miatt. Egy olyan érzékelőrendszert kellett volna fenntartani, amelynek nem vette volna semmi hasznát” – magyarázta Damian Moran, az egyik kutató.

„A nagy és fejlett szemekkel rendelkező állatok a túlélésük érdekében vállalják a magas árat a szemükért. Minden egyes állatnak szigorú korlátok közé van szorítva az energia ‘kiadása’, ilyen nagy beruházást a vizuális rendszerbe csak más szervek rovására tehetnek” – fűzte hozzá Eric Warrant.

A kutatókat magukat is meglepte, hogy a mexikói barlangi hal vizuális rendszerének ilyen nagy az energiaigénye.
A kutatók szerint jobban megértjük ezáltal a kiválasztódási nyomást, azt, hogy mi okozza, hogy egy faj az evolúció során különböző fejlődési utakat választ.
Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2015-09/lu-lec091115.php

Hírdetés

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 
%d blogger ezt szereti: