Független.hu

Ember- és környezetvédelmi, internetes napilap

A napozás áldás – vagy átok?

Posted by Suggestor - 2015. szeptember 14. hétfő

Több időt kellene tölteni a napon – az egészségünk érdekében, mondja Joseph Mercola a neves amerikai orvos-természetgyógyász, méghozzá a nap különböző időszakaiban élvezve a napsugarakat.

Szervezetünk ugyanis eltérő fényviszonyokhoz alkalmazkodott: a változó nappali fényhez, és az esti sötétség előtti vörös fényhez. Az ablak üvege kiszűri az UVB (az ibolyán túli B) sugarakat, és mivel kizárólag az UVB sugarak hatására termelődik a D-vitamin, a lakásban kimaradunk a D-vitamin áldásos hatásaiból.

Ha nem akarunk tudomást venni a napfénytől való biológiai függésünkről, biztosítjuk magunk számára a gyenge egészségi állapotot – ugyanis a fény különféle hullámhosszaira egyaránt szükségünk van.

A napfény megközelítőleg 1500 hullámhosszú fényt tartalmaz.
Gyakorlatilag lehetetlen reprodukálni a napfény teljes spektrumát egy szoláriumban.

A kutatók figyelmeztetnek, hogy még egészségkockázattal is járhat bizonyos típusú világítás: főleg a kizárólag kék színű és a fehér színű LED világítás. A kék fényt este már kerülni kell, hogy ne akadályozzuk az alvást segítő melatonin termelést.
Ha naponta gondoskodunk róla, hogy kitegyük magunkat a természetes napfénynek, ideális körülményeket teremtünk, nem csak a D-vitamin szintéziséhez, de a cirkadián ritmusunk fenntartásához, a pezsdítő nitrogén-monoxid- NO –  termeléshez, amit viszont az UVA sugár biztosít és a mitokondriumok légzéséhez – a vörös és az infravörös közeli fénnyel.
A D-vitaminnak szerepe van a betegség-megelőzésben:
Több mint 30 000 gén van a szervezetünkben, ezek közül a D-vitamin 3000-rel kapcsolatban áll, a D-vitamin receptorok pedig az egész szervezetet behálózzák.
Egy nagyszabású tanulmány szerint optimális D-vitamin koncentráció mellett a rákkockázatunk 60 százalékkal is csökkenhet, legalább 16 -féle tumor (csak az ismertebbeket felsorolva: a tüdő, hasnyálmirigy, petefészek, prosztata és bőrrák) esetében.
A napfény bizonyított kedvező hatásai ellenére, a bőrgyógyászok nagy része a közvetlen napsütés elkerülése mellett érvel. Ezek a tanácsok több bajt hoznak, mint hasznot.
Ahogy a D-vitamin Társaság írja:
„Az olyan, napfénnyel kedvezőtlenül ellátott országokban, mint Kanada kifejezetten árt az egészségnek a napfényen való tartózkodás elkerülése. Az ember sok ezer éven át alkalmazkodott a napfényhez, egy sor kedvező fiziológiai hatást nyer az expozícióból – a D-vitaminon kívül. Ezeket a kedvező hatásokat nem pótolja a D-vitamin.”

Forrás: http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2015/09/14/full-spectrum-light-benefits.aspx?

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s